În 12 septembrie s-a desfășurat la Sibiu, a doua ediție a conferinței Agroturism și gastronomie românească 2019 – eveniment de business networking, organizat de TMT PR the Agribusiness&Food Communicators and Asociatia My Transylvania la care AgroTrasnilvania Cluster a fost partener si co-organizator, dedicat produsului din gastronomia românească – local și certificat, în relația cu achizitorii HoReCA din mediul rural, Eveniment marca Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019.

Obiectivele conferiței:

  • Conectarea producătorilor români certificați pe scheme de calitate naționale și europene cu piața HoReCa din mediul rural
  • Promovarea gastronomiei locale ca resursă pentru agroturism și mecanism de revitalizare a economiei rurale
  • Evidențierea beneficiilor oferite de certificările pe scheme de calitate din industria agro-alimentară
  • Stimularea cooperării pe lanț scurt între industria turismului și cea agro-alimentară

Structura evenimentului:

  • Conferință cu prezentare tendințe și oportunități, focus pe modele de bună practică – Dezbateri, studii de caz, prezentări- a reunit producători, achizitori din HoReCa, lideri de asociații, autorități locale și naționale cu rol de suport, dar și de reglementare, specialiști în gastronomie, ospitalitate și turism.

➡ Focus național și internațional

➡ Ghid de bune practici pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale

➡ Rezultate SALSA, proiect de cercetare H2020 – analiza produsului obtinut in ferme mici si impactul acestuia in economia locala

  • Ziua Produsului Românesc Local și Certificat, târg degustare și prezentare produs din gastronomia românească – a reunit producători, achizitori din HoReCa, lideri de asociații, autorități locale și naționale cu rol de suport, dar și de reglementare, specialiști în gastronomie, ospitalitate și turism.

➡ Focus pe producător – marketare prin rețetă, branding și experiență culinară

➡ Bune practici certificare pe scheme de calitate (Brașov, județul cu cele mai multe produse atestate la nivel național – 183)

➡ Bune practici procesare și valorificare în HoReCa

  • Târg de prezentare și degustare de produs RO local și certificat HoReCa Gastro Demo Show,  în interpretarea a 3 chefi, pe baza produselor prezentate în zona de Expo – Produsul românesc pus în valoare de 3 cunoscuți chefi susținători ai gastronomiei tradiționale:

➡ HORIA ȘIMON – Head Chef, Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj

➡ IOAN BEBEȘELEA – Head Chef, Syndicat Gourmet, Sibiu

➡ CARMEN PARASCHIVESCU – Chef, Slow Food Dobrogea

Dintre producătorii participanți:

✅ Brutăria Sântimbru – Pita de Sântimbru

✅ Sonimpex Serv – Magiun de Topoloveni

✅ Asociația Producătorilor de Telemeaua de Sibiu

✅ Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu

✅ Crama Oprișor

✅ Grădina Verde – Sibiu

✅ Transilvania Acasă –  AgroTransilvania Cluster – Cluj

✅ Mall Țărănesc

✅ IF Ardelean Grigore – Pălinca de Sălaj 

✅ De la Ferma – Alba Iulia

✅ Manufactura de Brânză – Mureș

✅ Ferma Cățean – Brașov

✅  Casa Tăușan – Alba Iulia

  • Sesiuni de business networking & business matchmaking între producători și reprezentanți din HoReCa (restaurante, pensiuni, agropensiuni, băcănii)

Participanți:

  • Producători și procesatori din industria agroalimentara
  • Experți în ospitalitate și patrimoniu gastronomic național
  • Achizitori din segmentul HoReCA rural (agropensiuni)
  • Lideri asociații de producători, fermieri și cooperative agricole
  • Autorități naționale și locale

Agrotransilvania Cluster, prin intermediul Transilvania Acasă a prezentat și oferit înspre degusatre vizitoatorilor produse tradiționale și locale (produse de carmangerie, brânzeturi, uleiuri presate la rece, dulcețuri etc.) produse de membri săi.