AgroTransilvania Cluster activ la Bruxelles

În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2016 AgroTransilvania Cluster a fost prezent în Bruxelles la două dintre cele mai importante evenimente europene: European Cluster Match-Making şi European Clusters Conference 2016.

European Cluster Match-Making a adunat într-o singură zi 120 de clustere din toată Europa. Coordonatorul Departamentului Dezvoltare din cadrul AgroTransilvania Cluster, dl. Ciprian Morcan, a reprezentat structura în discuţii cu 9 clustere din 7 ţări în scopul identificării de parteneri pentru tehnologi, echipamente şi know-how în noul proiect demarat de cluster în domeniul bioeconomiei.

Ulterior, AgroTransilvania Cluster a fost prezentă la sesiunile European Clusters Conference 2016. Dintre principalele concluzii, reţinem:

  • Clusterele sunt văzute principalele instrumente în competiţia Europei cu China şi SUA (ideea transmisă de dna. Lowri Evans, Director General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and ESMs);
  • Comisia Europeană va susţine în continuare dezvoltarea clusterelor, în special prin următoarele acţiuni: suport pentru excelenţă în management, implicarea activă în implementarea strategiilor regionale de specializare inteligentă şi  suport în crearea unor instrumente pentru susţinerea start-up-urilor, dar şi pentru internaţionalizarea IMM-urilor (rezumat al mesajului dlui. Michael, DG Grow, Head of Clusters, Social Economy and Entrepreneurship Unit).
  • Necesitatea înţelegerii potenţialului pe care îl au clusterele, atât din punct de vedere economic, dar şi social; prin “Clusters 4.0: Shaping Smart Idustries” (titlul evenimentului de anul acesta) s-a dorit transmiterea ideii de a aborda global lanţurile de valoare, împreună cu îndemnul la transferabilitate şi multiplicare a bunelor rezultate, de la o regiune la alta şi de la un sector la altul.


La toate acestea s-au mai adăugat grupurile de lucru în care s-au implicat, alături de participanţi, şi oficiali ai Comisiei Europene, făcând astfel din “World Café Questions” un instrument de cunoaştere a modului în care sunt percepute provocările şi oportunităţile în diferite ţări europene, pe diferite teme de interes, contribuţia clusterelor din România fiind apreciată de toţi partenerii întâlniţi.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.