Fermierul clujean Emil Turdean, între agricultura clasică temeinic făcută și însămânțările cu iarbă în stil american

S-a apucat de agricultură în 1994, împreună cu un asociat, însă din 2004 a pornit pe cont propriu firma S.C. Agro Turdean Impex SRL, cu sediul în Bădeni, județul Cluj. Emil Turdean este considerat unul dintre cei mai mari fermieri din Ardeal. Însa el nu își dorește să fie cel mai mare agricultor, ci cel mai performant. În acest scop se documentează, învață de la alții, testează tehnologii noi, pe care apoi le aplică acolo unde are nevoie. S.C. Agro Turdean Impex SRL este unul dintre membrii de bază ai AgroTransilvania Cluster.

Emil Turdean a fost, până în 1994, mecanic de locomotiva la Depoul Cluj. A decis să facă agricultură, după ce i-au fost retrocedate terenurile care i-au aparținut părinților săi, în Bădeni, în zona Moldovenești, județul Cluj. Prin firma sa, Agro Turdean SRL, Emil Turdean lucrează o suprafață totală de 700 de hectare de teren pe Valea Arieșului. Majoritatea este cultivată cu cereale, și soia – 400 hectare. Alte 130 hectare sunt cultivate cu sfeclă de zahăr, iar 50-60 de hectare sunt cultivate cu cartofi. Emil Turdean produce, de asemenea, pe alte zeci de hectare, grâu, floarea soarelui, soia și ceapa. Are și o fermă de bovine care va ajunge în curând la 400 de capete. A obținut mai multe certificate de calitate ISO 9001-2008, pentru culturi de leguminoase, semințe oleaginoase, plante tehnice, cartofi, amenajări de spații verzi, lucrări de taluzare a terenurilor și hidroînsămânțări.

Cum crește iarba pe marginea autostrăzii?

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce iarba de pe marginea autostrăzilor crește mai verde și seamănă cu gazonul englezesc, atunci aflați ca e „un secret de fabricație”. A „înverzit” Autostrada Transilvania, dar și centura de ocolire a Clujului. Fermierul Emil Turdean a învățat să facă acest lucru de la americani și olandezi.

Între anii 1998 – 2002 a urmat cursuri de pregătire în Olanda, finanțate de guvernul aceste țări, în domeniul tehnic agricol. Apoi a fost la specializare și în Statele Unite ale Americii. “Acolo am învățat sistemul de hidroseeding, adică hidroînsămânțări. Să știți că americanii nu își bat joc de natură și, ori de câte ori au ocazia, fiecare metru pătrat îl fac verde”, spune Emil Turdean. Acest sistem de hidroînsămânțări este folosit în special în domeniul industrial, nu în cel rezidențial. “E o tehnologie costisitoare, pentru ca materiile prime sunt scumpe. În principiu, însămânțările de acest gen se fac prin injectarea în sol a unei soluții”, explică fermierul. Rata de reușită în folosirea acestei tehnologii este de 75- 80%, în funcție și de calitatea solului, dar și de condițiile meteo. “Este ca un atelier descoperit: depinzi și de vreme”, mai spune întreprinzătorul. Tot de la americani a învățat și principiul ecologic de a face agricultură și anume folosirea unei tehnologii de prelucrare minimă a solului, care protejează mai bine mediul înconjurător. “Sunt deschis la tot ce e nou în domeniul agriculturii”, mai spune fermierul ardelean.

Text: Bianca Pădurean, Transilvania Business

Sursa foto: citynews.ro



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.