Proiectul TRACK – cooperare între regiunile europene pentru o mai bună colectare și utilizare a datelor în lanțul agroalimentar

Proiectul TRACK promovează cooperarea între regiunile europene pentru o mai bună colectare și utilizare a datelor în lanțul agroalimentar.

Cinci parteneri din Spania, Franța, România, Italia și Țările de Jos cooperează în cadrul acestui proiect, finanțat prin programul COSME (UE), pentru a crea un ecosistem interregional care stimulează soluții inovatoare prin intermediul seturilor mari de date din lanțul agroalimentar.

CTA este singurul partener spaniol al acestui proiect, care va sprijini IMM-urile selectate în domeniul TIC să accelereze implementarea trasabilității și a soluțiilor Big Data pentru sectorul agricol. Corporatia Tehnologică din Andaluzia (CTA) este un partener strategic pentru inovare. Ajută întreprinderile, universitățile, autoritățile publice și alte organisme să își atingă cu succes obiectivele de cercetare și dezvoltare și să valorifice rezultatele și cuprinde 158 de companii membre.

Reuniunea inițială a proiectului european TRACK a avut loc la Bruxelles (Belgia), cu scopul de a promova cooperarea între regiunile europene pentru aplicarea datelor mari și îmbunătățirea trasabilității sectorului agroalimentar, în special în producția de plante.

Finanțat de programul COSME al Uniunii Europene și cu un mandat de doi ani, este coordonat de VEGEPOLYS (Franța) și integrează alți 4 parteneri europeni: AgroTransilvania Cluster (România), Emilia-Romagna Regional Agrifood Clust-ER (Italia) Corporation of Andalusia (CTA) și Greenport West-Holland (Olanda).

Obiectivul TRACK este de a crea un ecosistem interregional care să stimuleze soluțiile inovatoare pentru lanțul agroalimentar și investițiile comune pentru dezvoltarea agribusinessului 4.0 (agroalimentar inteligent), concentrându-se asupra lanțului valoric al producției vegetale și stimulând abordarea sectorului TIC în sectorul agroalimentar, în special prin intermediul IMM-urilor.

Consorțiul va lucra la o viziune comună a clusterului diferit inclus în proiect și va fi propus un plan de acțiune comun pentru a stimula inovația care vizează îmbunătățirea eficienței și trasabilității lanțului alimentar al culturilor. De asemenea, va fi creat un sistem interregional pentru a aduce sectorul TIC mai aproape (mai ales date mari și trasabilitate) sectorului agroalimentar, cu instrumente de îmbunătățire a colaborării între IMM-uri din ambele sectoare. De asemenea, urmărește să scoată în evidență proiecte-pilot care să faciliteze dezvoltarea de soluții inovatoare și să-și sporească competitivitatea.

Proiectul TRACK a luat naștere din Platforma S3, parteneriatul transregional promovat de Ministerul Regional al Agriculturii, Pescuitului și Dezvoltării Rurale din Andaluzia (CAPDER). Parteneriatul tematic vizează încurajarea, motivarea și facilitarea încorporării tehnologiilor digitale necesare și a aplicării datelor în lanțurile valorice ale sectorului agroalimentar.

Sub acronimul TRACK, denumirea completă a proiectului este “Oportunități de urmărire pentru dezvoltarea și consolidarea colectării datelor din lanțul agroalimentar pentru creșterea competitivității IMM-urilor”.

În cele din urmă, TRACK va oferi sprijin IMM-urilor selectate din domeniul TIC pentru a accelera implementarea propriilor soluțiilor pentru sectorul agroalimentar.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.