În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2016 AgroTransilvania Cluster a fost prezent în Bruxelles la două dintre cele mai importante evenimente europene: European Cluster Match-Making şi European Clusters Conference 2016.

European Cluster Match-Making a adunat într-o singură zi 120 de clustere din toată Europa. Coordonatorul Departamentului Dezvoltare din cadrul AgroTransilvania Cluster, dl. Ciprian Morcan, a reprezentat structura în discuţii cu 9 clustere din 7 ţări în scopul identificării de parteneri pentru tehnologi, echipamente şi know-how în noul proiect demarat de cluster în domeniul bioeconomiei.1

Ulterior, AgroTransilvania Cluster a fost prezentă la sesiunile European Clusters Conference 2016. Dintre principalele concluzii, reţinem:

  • Clusterele sunt văzute principalele instrumente în competiţia Europei cu China şi SUA (ideea transmisă de dna. Lowri Evans, Director General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and ESMs);
  • Comisia Europeană va susţine în continuare dezvoltarea clusterelor, în special prin următoarele acţiuni: suport pentru excelenţă în management, implicarea activă în implementarea strategiilor regionale de specializare inteligentă şi  suport în crearea unor instrumente pentru susţinerea start-up-urilor, dar şi pentru internaţionalizarea IMM-urilor (rezumat al mesajului dlui. Michael, DG Grow, Head of Clusters, Social Economy and Entrepreneurship Unit).
  • Necesitatea înţelegerii potenţialului pe care îl au clusterele, atât din punct de vedere economic, dar şi social; prin “Clusters 4.0: Shaping Smart Idustries” (titlul evenimentului de anul acesta) s-a dorit transmiterea ideii de a aborda global lanţurile de valoare, împreună cu îndemnul la transferabilitate şi multiplicare a bunelor rezultate, de la o regiune la alta şi de la un sector la altul.

3

La toate acestea s-au mai adăugat grupurile de lucru în care s-au implicat, alături de participanţi, şi oficiali ai Comisiei Europene, făcând astfel din “World Café Questions” un instrument de cunoaştere a modului în care sunt percepute provocările şi oportunităţile în diferite ţări europene, pe diferite teme de interes, contribuţia clusterelor din România fiind apreciată de toţi partenerii întâlniţi.