Rețele colaborative – Networking – Alte colaborări
Implicarea în diverse inițiative, menite să contribuie la dezvoltarea clusterului, a contribuit la consolidarea poziției în rândul clusterelor performante din domeniul agroindustrial.
Rețele colaborative în care este este implicat clusterul
- Comitetul de Monitorizare al Planului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 – în calitate de membru activ, contribuie la actualizarea activităților dedicate mediului rural.
- Rețeaua Națională a Clusterelor din Domeniul Agroalimentar – clusterele din România din domeniul agroalimentar și-au unit forțele și au creat această structură pentru discutarea subiectelor de interes comun și identificarea unor soluții comune viabile.
- Asociația Clusterelor din România ClusteRO – AgroTransilvania Cluster este membru al acestei asociații naționale și se implică activ în toate activitățile derulate, inclusiv în demersurile legate de realizarea unor propuneri legislative pe anumite subiecte fiscale.
- Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord – la nivelul Transilvaniei activează consorțiul format din 5 clustere active, care împreună contribuie la inițierea unor propuneri cu scopul de a facilita desfășurarea activităților membrilor. Acest consorțiu a creat și bazele ASOCIAȚIEI SMART TRANSYLVANIA – TRANSILVANIA INTELIGENTĂ.
- Membru în grupurile de lucru pentru crearea Strategiei Naționale de Dezvoltare Rurală
- Subgrup LEADER și activități nonagricole,
- Subgrup Intervenții în domeniul agricol – finanțate din Pilonul II PAC (măsuri de investiții și alte intervenții în domeniul agricol),
- Subgrup AKIS,
- Subgrup Intervenții în domeniul cercetării și inovării și transferului de cunoștințe.
- Consorţiul Master Food Identity – rolul AgroTransilvania Cluster este acela de a fi un membru viabil pentru studenții care optează pentru participarea în programul de master „Master Food Identity”.
- Food in Eco Network – internationalization and global competitiveness of European SMEs in Food and Eco Logistics Sector.
- Danube Bio-economy Network – DBNet – reţea care are drept scop să îmbunătățească potențialul regiunii Dunării pentru cercetare și inovare în aceste provocări ale societății selectate.
- European Cluster Alliance – beneficiile aduse de această alianță sunt legate de creșterea vizibilității clusterului, posibilitatea de promovare și crearea de parteneriate fezabile, internaționale.
AgroTransilvania Cluster activează în multiple rețele și platforme naționale și internaționale, precum European Cluster Collaboration Platform și Space funding.
AgroTransilvania Cluster este ambasadorul FIRA 2021, târg destinat pentru experții în robotică agricolă.