EENOVA: Energy Efficiency in regioNal fOod Processing Value chAins

Apel de finanțare:

LIFE22-CET-EENOVA/101119476 | Acronim: LIFE22-CET-EENOVA

Scurtă descriere a proiectului:

EENOVA abordează provocările cheie asociate cu dependența puternică a lanțului alimentar de combustibilii fosili. Obiectivele noastre principale se bazează pe promovarea soluțiilor eficiente din punct de vedere energetic, evaluarea și îmbunătățirea eficienței energetice, creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă și, simultan, reducerea amprentei de carbon în cadrul a cinci lanțuri valorice regionale care se întind în cinci subsectoare și țări distincte de prelucrare a alimentelor.

Aceste lanțuri valorice și locațiile lor respective sunt după cum urmează:

 • Panificație – Austria (AT)
 • Carne – România (RO)
 • Apă și băuturi răcoritoare – Lituania (LT)
 • Vin – Bulgaria (BG)
 • Produse lactate – Slovenia (SI)

Scopul general al EENOVA este de a ghida întreprinderile care operează în cadrul acestor lanțuri valorice către realizarea și implementarea de îmbunătățiri personalizate legate de energie.

Metodologia noastră se bazează pe valorificarea caracteristicilor regionale unice ale acestor lanțuri valorice, constând în principal din întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi mai mari. Se va obține acest lucru prin identificarea pașilor comuni care promovează conștientizarea, colaborarea și implementarea eficientă a practicilor eficiente din punct de vedere energetic în rândul companiilor individuale aparținând unor lanțuri valorice specifice de procesare a alimentelor. Această concentrare asupra condițiilor individuale și interdependente din cadrul lanțurilor valorice iau în considerare variațiile regionale ale legislației, standardizării și mediilor de afaceri.

Impactul preconizat al intervenției noastre legat de energie este semnificativ.

Bazându-se pe succesele celor cinci studii de caz, EENOVA va dezvolta un model de replicare adaptabil care poate fi aplicat altor lanțuri valorice din aceleași regiuni și sectoare sau diferite. Adoptarea acestui model va fi facilitată prin implicarea activă a altor părți interesate cheie, inclusiv a asociațiilor sectoriale și a reprezentanților sectorului financiar.

În plus, partenerii noștri de proiect colaborează îndeaproape pentru a identifica soluții inovatoare care cuprind îmbunătățiri tehnologice, modele de afaceri durabile și măsuri politice necesare. Această colaborare este menită să susțină subsectoarele de prelucrare a alimentelor, permițându-le să adopte practici eficiente din punct de vedere energetic și să devină inteligente din punct de vedere energetic.

Coordonator: www.conplusultra.com

Persoană de contact: Harald Grill

Email:

 

Partenerii proiectului:

 • Conplusultra Gmbh
 • Business Upper Austria – Oo Wirtschaftsagentur Gmbh
 • Energy Efficiency In Industrial Processes Asbl
 • Kliynteh Bulgaria
 • Agrifood Lithuania Dih
 • Asociația Clusterul Agro-Food-Ind Napoca
 • Univerza V Ljubljani
 • Inovacijsko-Razvojni Institut Univerze V Ljubljani


Cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene sau ale CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea de garantare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

 

EENOVA WEBSITE: eenova-project.eu

Twitter/Xtwitter.com/EENOVA_Project

LinkedIn: www.linkedin.com/company/eenova

Aveți nevoie de mai multe detalii?

Pentru a afla mai multe detalii despre proiectele AgroTransilvania Cluster, contactați-ne!