Alina MagdașDirector laborator pentru determinarea micotoxinelor și alergenilor din alimente și dezvoltarea de noi produse cu aditivi naturali (coloranți și conservanți)

Dr. Dana Alina Magdaș, coordonează Departamentul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie și Fizica Aplicată al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca. Tematicile principale de cercetare sunt legate de dezvoltarea unor noi metode analitice care în coroborare cu metode statistice supervizate sau inteligența artificială să poată conduce la dezvoltarea unor modele de recunoaștere a alimentelor și băuturilor în raport cu diferite criterii prestabilite (ex. Origine geografică, origine botanică, an de producție, producător etc). Până în prezent, a coordonat în calitate de Director sau Responsabil 12 proiecte (naționale și internaționale) și contracte cu industria. Rezultatele obținute în activitățile de cercetare desfășurate în această perioada au fost diseminate în peste 100 de articole ISI, 1 carte, 5 capitole de carte publicate la edituri internaționale de prestigiu și numeroase participări la conferințe internaționale.

Experiență
  • 2017 – prezent: Director departament CD, Asociația CLUSTERUL AGRO-FOOD-IND NAPOCA;
  • 2006 – prezent: AC, CS III, CS I/ Șef departament „Spectrometrie de masă, cromatografie şi fizică aplicată”, șef laborator acreditat RENAR „Spectrometrie de masă, cromatografie şi fizica ionilor’, INCDTIM, conform standardului SR EN ISO/CEI 17025:2005, responsabil încercări pentru metoda izotopică de autentificare a vinurilor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, INCDTIM Cluj-Napoca.
Educație
  • 2008: Studii Aprofundate în Eco-Management, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca;
  • 2003 – 2007: Studii Doctorale în Fizică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Alte specializări și calificări:
  • Reprezentant tehnic al României în cadrul ”EU-Network ERC-CWS- European Reference Centre for Control in the Wine Sector”, coordonată de JRC, Geel, Belgia;
  • Membru în comitetul de management al acțiunilor COST:
    • CA 18225: ”Taste and Odor in early diagnosis of source and drinking Water Problems”, 2019 – 2022
    • TD 1407: “Network on Technology-Critical Elements: From Environment Processes to Human Health Threats”, 2015 – 2019

detalii de contact

+40746105837

Profil Rețele Sociale