Comisia Europeană, interesată de sprijinirea clusterelor românești

Comisia Europeană va sprijini conso­lidarea clusterelor din România, au afirmat oficiali de la Bruxelles. Ei văd în aceste asociații, care grupează companii, autorități locale, universități și institute de cercetare drept una dintre cele mai potrivite formule care permit actorilor economici din Uniunea Europeană să reziste și să performeze pe piața globală. De asemenea, ei privesc clusterele drept un mediu foarte potrivit pentru realizarea transferului tehnologic și pentru încurajarea cercetării științifice care poate duce la dezvoltarea unor ramuri economice importante, potrivit RomaniaLibera.ro.

Clusterele din România se bucură de un interes aparte, după ce unele dintre ele, cum ar fi clusterul AgroTransilvania, au reușit să obțină certificarea de bronz din partea Comisiei Europene, document care arată că aceste asociații se află pe drumul potrivit pentru a deveni actori economici relevați la nivel global. Interesul Comisiei Europene este arătat de faptul că unul dintre cei mai buni experți din Uniunea Europeană, Marek Przeor, director al Sectorului de Dezvoltare Inteligentă, din cadrul Departamentului pentru Politici Regionale a Comisiei Europene va fi invitatul special al Conferinţei “Clusterele – Modele inedite de business”, ce va avea loc la Cluj-Napoca, în 4-5 iunie 2015.

Cine este expertul polonez

Marek Przeor este specialist în domeniul financiar-bancar, relații economice și politici internaționale. Deţine un MBA acordat de consorţul universităţilor din Varşovia şi Bruxelles. Marek Przeor s-a alăturat Comisiei Europene în ianuarie 2004 ca ofițer de politici din cadrul DG ENTR, unde a lucrat cinci ani la propunerile legislative în domeniul schimbărilor climatice, mediu, energie și transport. În 2009 s-a mutat în cadrul Comisiei Europene la DG Regio.

”Doamna comisar Corina Creţu nu va mai putea ajunge la Cluj-Napoca pentru a fi prezentă la Conferinţa Clusterelor, dar a transmis organizatorilor că îşi manifestă în continuare tot sprijinul prentru clusterele din Cluj şi România”, spun organizatorii conferinței.

Evenimentul “Clusterele – Modele inedite de business” este organizat la Cluj-Napoca de AgroTransilvania Cluster, Cluster Mobilier Transilvan, iTechSylvania Cluster și Cluj IT, în colaborare cu Asociaţia Clusterelor din România “CLUSTERO”. Evenimentul va aduce împreună decidenți europeni și naționali în politica de clustere, autorități publice, instituții financiare, asociații de sprijin și de management pentru structurile de tip cluster, dar și membri ai clusterelor – companii, universități, institute de cercetare, autorități publice.

Conferinţa va avea secțiuni dedicate domeniilor agroin­dustrial, mobilier, IT şi lifestyle. Printre temele de discuţii se află rolul clusterelor în generarea unor modele inovative de business, finanţarea mediului de afaceri şi produsele de finanţare dedicate clustelor, transferul tehnologic – oportunitate de dezvoltare a afacerii, dar şi exportul. Aceasta este cea de-a patra conferinţă a clusterelor din România. Ea va avea loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj şi la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.