Promovarea rețetelor culinare inovative în contextul economiei circulare

În data de 24 noiembrie 2016, AgroTransilvania Cluster a organizat pentru colaboratorii săi, un eveniment de tip Masa Rotundă pe tema:  „Promovarea rețetelor culinare inovative în contextul economiei circulare”. Evenimentul a fost organizat într-o locație nu întâmplător aleasă: Restaurantul ROD, care are ca și slogan ,,Dor de origini românești”.

Gazda noastră, Chef Horia Șimon ne-a evidențiat plusul de valoare pe care îl aduc produsele locale preparatelor culinare și importanța susținerii producătorilor locali în contextul economiei circulare. Acesta a mai subliniat și faptul că trebuie să ne orientăm în direcția menținerii pe piață a unor produse de renume care, o data cu trecerea timpului, tind să fie uitate.

Carmangeria Moldovan ne-a încântat prin prezentarea evoluției de-a lungul timpului a afacerii lor de succes, o afacere care se bazează pe tradiție, calitate precum și respectul față de clienți. Tradiția Carmangeriei Moldovan începe în anul 1994, când și-au deschis o minicarmangerie în curtea casei, iar în anul 1995  au deschis primul magazin. La începutul anilor 2000, folosind fonduri SAPARD, au schimbat vechea carmangerie într-o fabrică modernă. Acum 2 ani, soţii Moldovan au decis că este timpul pentru ca firma să între într-o nouă etapă de dezvoltare şi au început rebranduirea firmei, dar au adus şi un nou concept asupra magazinelor Moldovan. Mai mult, la începutul acestei luni, au deschis o nouă secţie la Dezmir, în cadrul Centrului Agro Transilvania, care doreşte să acopere mai ales segmentul HoReCa, realizând preparate din carne de porc, vită şi pui.

Invitatul special al evenimentului a fost domnul ing. Alin Petric – producător dulcețuri artizanale “Cetea – Gustul din Apuseni” care ne-a îndulcit cu specialități precum dulceța de cătină, dulceața de ardei iute, dulceța de ceapă roșie ș.a. Nu în ultimul rând, domnul Petric ne-a prezentat povestea din spatele acestor delicatese, pasiunea cu care sunt obținute și dragostea pentru rural de la care a început totul.

Dl. Prof. Dr. Ing. Ilarie Ivan, Consilier dezvoltare locală şi regională la AgroTransilvania Cluster, ne-a vorbit despre importanţa şi rolul  agriculturii în economia României. Datorită faptului că agricultura românească este foarte fărâmiţată, apare imposibilitatea aprovizioinarii hiper şi super-marketurilor cu produse româneşti. Dovada o reprezintă balanţa comericială, care – exceptând anul 2015 – a fost negativă. Domnul Ivan a vorbit şi depsre importanța asocierii producătorilor agricoli români şi mai ales despre importanţa AgroTransilvania Cluster, care încearcă să înveţe membrii săi să stea împreună şi la aceeaşi masă, şi să lucreze împreună.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.