Cluster Organisation Management Excellence Label (Quality Label) GOLD acordat AgroTransilvania Cluster

Începând cu anul 2009, Inițiativa Europeană de Excelență a Clusterelor (ECEI), inițiată de Comisia Europeană, urmărește elaborarea de metodologii și instrumente pentru a sprijini organizațiile de tip cluster pentru a-și îmbunătăți capacitățile în gestionare a rețelelor și activităților.

În acest context, 13 parteneri de proiect din 9 țări – cu experiență în domeniul gestionării și sprijinirii clusterelor au creat un set uniform de indicatori de calitate a managementului clusterelor și au dezvoltat un sistem de etichetare a calității pentru managementul clusterului profesional cu scopul de a avea dovada probelor acceptate și recunoscute în toată Europa.

“Eticheta de excelență în managementul organizației clusterului (eticheta de calitate) GOLD” dezvoltată în cadrul ECEI merge cu un pas mai departe. Abordarea generală este crearea unei dovezi independente, voluntare a excelenței în managementul clusterelor, care este acceptată și recunoscută în toată Europa sau chiar dincolo de aceasta. Aceasta vizează motivarea managerilor de cluster să participe la un proces de îmbunătățire, să devină mai buni prin compararea cu ceilalți și prin învățarea de la cei mai buni. Astfel, elementele de “învățare” și “benchmarking” reciproce joacă un rol important.

Secretariatul European pentru Analiza Clusterului (ESCA) (www.cluster-analysis.org) a fost mandatat de către Inițiativa europeană de excelență în clustere pentru a organiza procesul de evaluare și pentru a acorda organizații de cluster de succes cu “Eticheta de excelență în managementul organizației clusterului (eticheta de calitate) GOLD”.

Pentru AgroTransilvania Cluster evaluarea a fost efectuată în perioada 21-22 februarie 2019 de către Helmut Kergel de la Secretariatul European pentru Analiză Cluster (ESCA) la VDI / VDE Innovation + Technik GmbH și Flaviu Iorgulescu (Business Pulse SRL, București). AgroTransilvania Cluster a fost reprezentată de prof. Dr. Felix Arion (Director General / Cluster Manager) și de mai mulți membri ai echipei de management al clusterului.

31 de indicatori de calitate au fost evaluați de doi experți independenți în grupuri prin intervievarea managerului de cluster și a personalului relevant. Constatările interviului trebuiau să fie justificate de documentele relevante care au fost furnizate de echipa AgroTransilvania Cluster.

Pentru fiecare indicator de calitate a trebuit să fie trecut un prag specific de calitate. “Eticheta de excelență pentru managementul organizației clusterului (Eticheta de calitate) GOLD” este acordată organizațiilor de tip cluster care obțin cel puțin 80% din scorul de excelență al managementului clusterului.

AgroTransilvania Cluster a reușit să obțină acest scor, prin urmare, i-a fost acordată ” Eticheta de excelență în managementul organizației clusterului (eticheta de calitate) GOLD”.

În urma procesului de evaluare au fost formulate aprecieri cu privire la întreaga activitate derulată de AgroTransilvania Cluster – este o organizație stabilă, reprezentând regiunea din jurul orașului Cluj și având ca scop extinderea concentrării regionale spre întregul nord-vest al României.

Clusterul funcționează pe baza unui portofoliu de proiecte finanțate și este capabilă să realizeze resurse financiare proprii necesare pentru cofinanțarea proiectelor finanțate prin identificarea și integrarea părților interesate (industriale) selectate ca parteneri principali. Acești parteneri oferă un sprijin financiar semnificativ, dar pe de altă parte beneficiază de privilegii importante. Această abordare pragmatică și-a dovedit funcționalitatea în ultimii ani. Acest lucru a dus la dezvoltarea unui model de afaceri durabil bazat pe autofinanțare, în care taxele și serviciile de membru sunt complet completate de participarea grupului la proiectele finanțate din fonduri publice; în plus, echipa de management are atât funcții administrative, cât și executiv, la nivel de cluster și proiect (situație identificată în cadrul mai multor alte inițiative de tip cluster din România). Pe măsură ce clusterul continuă să crească, această separare va fi o necesitate.

Funcționarea Asociației Clusterul Agro-Food-Ind Napoca este certificată cu ISO9001. Dacă această certificare va fi menținută, aceasta poate fi utilizată direct pentru aplicarea pentru o extensie a etichetei cu încă trei ani, după expirarea etichetei GOLD.

Inițiativa AgroTransilvania Cluster este bine integrată în peisajul organizațiilor de acest tip din România, precum și în activitățile europene relevante.

Evaluarea la fața locului a fost bine pregătită, dovezile de dovezi au fost fie disponibile direct, fie ar putea fi recuperate de-a lungul discuției fără întârziere, mai ales în formă electronică.

Experții evaluatori au recomandat acordarea clusterului AgroTransilvania cu “Eticheta de excelență în managementul organizației clusterului (eticheta de calitate) GOLD”, cu valabilitate până la data de 31 martie 2021.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.