Agroturism și Gastronomie Românescă – Tradiție culinară – gustul și aroma de neuitat ale bucătăriei tradiționale pe mesele turiștilor din pensiunile agroturistice
- 22 octombrie, 2018
- Posted by: agroclus
- Categorie: Noutăți
AgroTransilvania Cluster alături de TMT PR, în colaborare cu ANTREC România și Ambasada Olandei în România au organizat prima ediție a Conferinței AgroTurism și Gastronomie Românească, găzduită de Univeristatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Conferința a avut ca principale obiective reuniunea vectorilor de decizie cu antreprenori din agroturism, turism rural și gastronomic, prezentarea unor modele de bună practică, naționale și europene și o contribuție semnificativă la demararea realizării unui proiect de infrastructură gastronomică națională.
Discuțiile și prezentările din cadrul avenimentului s-au axat pe tematica celor trei paneluri ce au adus împreună furnizorii și consumatorii de agroturism și turism culinar și anume:
- Agroturism și Turism Culinar românesc în 2018: cadru legislativ și surse de finanțare;
- Identitatea națională, Scheme de calitate naționale și europene, Proiecte de infrastructură;
- Bune practici internaționale și Modele de bună practică.
Agenda evenimentului a cuprins secțiuni de conferință, respectiv discuții interactive, expoziție și târg cu vânzare de produse tradiționale de unde participanții au putut achiziționa produse locale, culinare și nu numai, specifice zonei de Nord-Vest a Romîniei, spectacol culinar – gastronomie românească și o cină festivă, în cadrul căreia participanții la conferință s-au bucurat de preparate culinare tradiționale românești.
Conferința a reunit autorități naționale și locale, antreprenori în agroturism și turism culinar, experți în ospitalitate și patrimoniu gastronomic național, lideri ai unor asociații de producători, fermieri și cooperative agricole, comunitatea de afaceri din Cluj.
Întregul eveniment se poate sintetiza frumos în declarația domnului Mircea Groza – Maestru bucătar, etnolog, Director director al Muzeului de Istorie și Artă Zalău care a declarat, drept motivație a participării la conferință: „Vreau să dau şi să duc mai departe aromele şi gusturile tradiţiilor ardeleneşti, într-o încercare continuă de reconectare la origini. Da, avem o bucătărie națională!”