Comisia Europeană are în vedere prelungirea sprijinului pentru depozitarea privată a laptelui

Fermierii din toată Europa se confruntă cu scăderea cu circa 20% la prețului laptelului la poarta fermelor.

Există retaileri care profită și au transformat lactatele în instrumente de atragere a clienților.

”În luna martie 2015, la nivelul statelor membre, 100 kg de lapte se vindeau cu prețul mediu de 31,57 de euro, față de aproximativ 40 de euro cu un an în urmă. În România prețul laptelui a scăzut cu aproximativ 14%, de la 32 de euro pentru 100 de kg, la 27,3 euro pentru aceeași cantitate.

În perioada 2016-2024, prețul mediu al laptelui ar trebui să se situeze la prețul de aproximativ 350 euro pe tonă, cu o fluctuație cuprinsă între 300 și 400 de euro pe tonă în cursul a opt ani din 10 și chiar mai pronunțate în ultimii doi ani”, precizează europarlamentarul Daniel Buda.

Acesta a cerut Comisiei Europene să ia măsuri și să ajute la revenirea prețurilor laptelui în întreg teritoriul UE și pentru când se prevede o revenire a acestor prețuri.

Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan, a explicat cum ar vrea Comisia Europeană să îi ajute pe fermieri: ”Principala cauză a situației actuale de pe piața laptelui este excedentul de lapte comparativ cu cererea în scădere la nivel mondial. Comisia monitorizează în permanență situația și a sporit frecvența reuniunilor Consiliului Economic al Observatorului pieței laptelui, care oferă operatorilor cele mai recente și exacte informații despre evoluția pieței, pentru a-i ajuta în procesul de luare a deciziilor antreprenoriale.

Întreprinderile românești, ca și cele din alte state membre ale UE, primesc sprijin sub formă de plăți directe (inclusiv sprijin cuplat facultativ), de programe de dezvoltare rurală și de măsuri de intervenție pe piață, astfel cum se prevede în Politica Agricolă Comună. În prezent, sunt disponibile scheme de ajutor pentru depozitare privată pentru unt și pentru lapte praf degresat.

Având în vedere actuala situație a pieței, Comisia analizează în prezent posibilitatea de a prelungi perioadele de intervenție publică și de acordare a ajutoarelor pentru depozitare privată dincolo de data la care expiră, și anume 30 septembrie 2015, în scopul de a oferi, fără întrerupere, măsuri de siguranță operatorilor din sectorul laptelui”.

Foto: gandul.info



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.