Conferința de lansare a programului Tineri Lideri pentru Agricultură
- 20 noiembrie, 2019
- Posted by: agroclus
- Categorie: Noutăți
Suntem onorați de invitația de a participa la evenimentul de lansare a programului, “Tineri Lideri pentru Agricultură”, adresat tinerilor viitori lideri în agricultură, organizat de Clubului Fermierilor Romani pentru agricultură performantă.
Programul are ca obiectiv pregătirea copiilor fermierilor pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a intereselor agriculturii românești în structurile administrației publice din România și de la Bruxelles, asigurarea continuității afacerilor în agricultură, creșterea implicării acestora în proiecte de responsabilitate socială.
Evenimentul s-a desfășurat la București pe 19 noiembrie 2019, la Stejarii Country Club și a reuni tinerii înscriși în prima serie din program (2019/2020), fermieri, responsabili guvernamentali din România și de la Bruxelles care coordonează problemele agriculturii, lideri în domeniul tehnologiilor inovative pentru agricultură, reprezentanți ai altor asociații de fermieri din România, partenerii educaționali ai programului, mass media cu profil agricol și de business.
AgroTransilvania Cluster a fost reprezentat la acest eveniment de către domnul Prof. Dr. Felix ARION, Manager General, invitat ca speaker și moderator în cadrul conferinței.
Programul a fost lansat ca răspuns al Clubului la o problemă majoră cu care agricultura europeană și cea românească se confruntă la nivelul resurselor umane, cu impact asupra activității operaționale și a managementului fermelor: îmbătrânirea populației active, interes și atractivitate scăzută pentru tineri, asigurarea succesiunii afacerii, eficiența pregătirii de specialitate pentru o agricultură inovativă.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit și non-guvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie și ghidul de bune practici în agricultură, pentru creșterea competitivităţii și a valorii adăugate create în acest domeniu. Clubul se bazează pe respectarea principiilor de neafiliere politică, transparenţă, management profesionist, orientare către rezultate concrete, cuantificabile.
Obiectivul principal al clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naţionale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanţa fermierilor din România.
Programul Clubului urmărește să asigure rezultate concrete, pe termen lung, pentru creșterea siguranței și a predictibilității afacerilor în agricultură, prin atragerea în ferme de oameni pregătiți, calificați, motivați, angajați stabili și pro-activi.
În cadrul acestei inițiative, 20 de copii de fermieri vor participa anual în perioada octombrie-iulie la un program de pregătire cuprinzând cursuri în domeniul managementului afacerilor, legislativ, fiscal, protocol și diplomație, instituții publice, cu stagii de internship la instituții europene la Bruxelles (CE DG AGRI, Parlamentul European, foruri europene de reprezentare) și București (MADR, APIA, AFIR, ComAgri).
Succesul viitorului afacerilor fermierilor depinde de pregătirea prezentului, atât în plan profesional, pentru a asigura continuarea afacerii, cât și în cel al reprezentării intereselor fermierilor în cadrul instituțiilor europene și naționale responsabile pentru dezvoltarea agriculturii.
Programul “Tineri Lideri pentru Agricultură” urmărește pregătirea generatiei de tineri fermieri pentru:
• construirea reprezentării: încredere – competență – modele;
• schimbarea atitudinii: implicare și responsabilitate social;
• asigurarea continuității și a sustenabilității: succesiune și atragere tineri în agricultură;
• înnoire: tehnologie și modele de afaceri, agricultură digitală și respectarea mediului.
Activitatea Clubului este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si transpuse in practica de unitatea executiva de management. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal si tehnologie si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.
Evenimentul de lansare a programului, “Tineri Lideri pentru Agricultură” a înregistrat o prezență numeroasă a responsabililor guvernamentali din România și de la Bruxelles care coordonează problemele agriculturii, a liderilor în domeniul tehnologiilor inovative pentru agricultură, a reprezentanților asociațiilor de fermieri din România, a partenerilor educaționali ai programului:
Florian CIOLACU, director executiv Clubul Fermierilor Români
• Conceptul, obiectivele, acțiunile și impactul așteptat al programului
Nicușor ȘERBAN, Președinte Clubul Fermierilor Români
Dan HURDUC, Membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români
• Modele pentru o agricultură performantă – responsabilitate asumată pentru o Românie prosperă
Alexandru DEGIANSKI, membru al Clubului Fermierilor Români
Ciprian Andrei OLTEANU, membru al Clubului Fermierilor Români
• Tineri antreprenori de succes în agricultură – modele în devenire
Jannes MAES, Președintele Consiliului European al Tinerilor Fermieri (CEJA)
• Pentru o Europă unită a tinerilor agricultori: invitație pentru fermierii români
Achim IRIMESCU, Ministru plenipotențiar, Reprezentanța Permanentă a României la UE (Bruxelles)
• Noua Politică Agricolă Comună: promovarea tinerilor fermieri pentru asigurarea sustenabilității agriculturii europene; schimbarea mentalității fermierilor față de noile provocări determinate de schimbările climatice
Cristian NACU, Director IFC (Banca Mondială) pentru România și Moldova
• Promovarea competitivității și a programelor de dezvoltare a antreprenoriatului în agricultură prin programele IFC / Banca Mondială
Prof. Alexandru MIRONOV, formator pentru tinerele generații și viitorolog
• Educația și tehnologiile inovative: impactul lor asupra viitorului agriculturii
• Agricultura digitală și de precizie: atuuri pentru atragerea tinerilor fermieri capabili să le aplice
Prof. Dr. Felix ARION, USAMV Cluj-Napoca
• Noi modele de afaceri și tehnologii pentru o agricultură competitivă; formarea viitorilor specialiști; clusterul de Bio-economie Agro-Transilvania Cluster.
Evenimentul s-a încheiat cu un dialog cu fermierii participanți despre rolul tinerilor fermieri în asigurarea sustenabilității hranei pentru omenire: educație, tehnologii avansate, antreprenoriat și implicare socială
Înregistrarea evenimentului este disponibilă accesând următorul link: