Expoziția și Târgul Internațional de Comerț organizat între China și Țările din Europa Centrală și de Est
- 17 iunie, 2019
- Posted by: agroclus
- Categorie: Noutăți
Expoziția și târgul internațional de comerț organizat între China și țările din Europa Centrală și de Est (China-CEEC Expo) este o expoziție la nivel international care vizează promovarea cooperării dintre China și CEEC. China-CEEC Investment and Trade Expo a avut loc în luna iunie, în Ningbo anual, începînd cu 2015, expoziția a fost modernizată în 2019 la nivel național. Grecia devenind partener nou în expoziție. S-au derulat peste 20 de activități economice și comerciale.
Întâlnirea a fost găzduită de Ministerul Comerțului din Republica Populară Chineză și de Guvernul Poporului din provincia Zhejiang și co-organizată de Agenția de Promovare a Investițiilor a Ministerului Comerțului, Guvernului Poporului Ningbo Municipal și Departamentul de Comerț din Zhejiang. A fost un important eveniment de promovare a investițiilor în cadrul întâlnirii întâlnirii China-CEEC Expo & International Goods.
Tematica aceastei întâlniri “Inovare · Deschidere · Construirea unei noi platforme pentru cooperarea în domeniul investițiilor», vizează: să promoveze cooperarea investițională China-CEEC a Inițiativei Belt și Road în noua epocă, să aprofundeze și să pună în aplicare Orientările de la Dubrovnik pentru cooperarea dintre China și Țările din Europa Centrală și de Est; să acorde o atenție la nevoile întreprinderilor chineze în cooperarea investițiilor străine; să se concentreze asupra mediului investițional și a proiectelor cheie din țările din Europa Centrală și de Est; facilitarea investițiilor străine ale întreprinderilor chineze; să construiască o platformă profesională și eficientă de promovare a investițiilor industriale pragmatice și eficiente; să aprofundeze cooperarea între toate părțile și să obțină beneficii reciproce și să câștige.
Au participat aproape 400 de persoane din agenții de promovare a investițiilor și întreprinderi din 10 țări din Europa Centrală și de Est, printre care Bosnia și Herțegovina, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovenia și Slovacia, precum și departamentele guvernamentale, agențiile, parcurile și întreprinderile din provinciile și orașe. România a fost reprezentată de o delegație formată din reprezentanți ai primariei orașului Cluj-Napoca, reprezentanți ai Clusterelor din Transilvania – AgroTransilvania Cluster (Manager general – Prof. Dr. Felix Arion), respectiv reprezentanți ai unor companii românești (Luna Solai, La Năsal).
Viceguvernatorul guvernului poporului provinciei Zhejiang Zhu Congjiu, directorul Agenției de promovare a investițiilor Liu Dianxun, vicepremierul Slovaciei Richard Rasi, ministrul lituanian al economiei și inovării Virginijus Sinkevičius, ministrul ceh al industriei și comerțului, Vladimir Bartl, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului, Gabriela Voicila, secretarul de stat adjunct al Ministerului Economiei al Letoniei, Valantis, a participat la reuniune și a ținut discursuri. Director adjunct al Institutului de Studii Europene al Academiei Chineze de Științe Sociale, Chen Xin, viceguvernator al Filiala Zhejiang a Bank of China, Yu Qun, și vicepreședinte al Grupului HBIS Liu Jian și reprezentant al Wanhua Chemical Nie Huiqiang. Principalul forum a fost găzduit de Shen Min, viceprimar al Ningbo.
Directorul Liu Dianxun a subliniat în discursul său că în acest an marchează cea de-a 70-a aniversare a înființării Republicii Populare Chineze și aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și unele țări din Europa Centrală și de Est. În ultimii 70 de ani, cooperarea prietenoasă dintre China și țările din Europa Centrală și de Est a făcut progrese rapide. Președintele Xi Jinping a subliniat că, de la începuturile sale, cooperarea China-CEEC a format un peisaj de cooperare pe tot cuprinsul, pe scară largă și pe mai multe niveluri și a deschis un nou mod de a dezvolta relațiile Chinei cu țările tradițional prietenoase. Cu puțin timp în urmă, premierul Li Keqiang a participat la cel de-al 8-lea Summit al țărilor din Europa Centrală și de Est și China în Croația, care a injectat un nou impuls în cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Pe măsură ce Grecia se alătură “cercului prieten” al cooperării dintre China și CEEC, “16 + 1 cooperare” sa extins oficial la cooperarea “17 + 1”. Această întâlnire reprezintă un pas specific pentru punerea în aplicare a cooperării “17 + 1” în domeniul investițiilor. În continuare, pe baza continuării susținerii integrării europene, China este dispusă să aprofundeze cooperarea economică și comercială cu țările din Europa Centrală și de Est, să consolideze sinergia dintre Inițiativa Belt-Road și strategiile de dezvoltare ale țărilor din Europa Centrală și de Est și să utilizeze forumurile economice și comerciale China-CEEC și Conferința ministerială privind promovarea cooperării comerciale și economice și China-CEEC Expo pentru a promova avantajele reciproce și dezvoltarea comună.
Această reuniune a lansat 143 de proiecte de cooperare în domeniul investițiilor, în principal în agricultură, energie, infrastructură, informare electronică, turism, automobile și logistică. Acestea sunt lansate de țările din Europa Centrală și de Est pentru întreprinderile din China în acest an. Întâlnirea a creat o zonă de negociere specifică pentru fiecare țară participantă. Reprezentanții parcurilor, întreprinderilor și instituțiilor chineze și agențiile de promovare a investițiilor și întreprinderile din țările din Europa Centrală și de Est desfășoară discuții și interacțiuni gratuite cu privire la potențialul de dezvoltare, condițiile de piață, politicile preferențiale și proiectele-cheie și posibilitățile de cooperare ale regiunilor și industriilor relevante. De asemenea, a creat o zonă de consultanță a instituțiilor profesionale. Reprezentanții Import și Expo Bank din China, Banca de Dezvoltare a Chinei, China Export & Credit Insurance Corporation, PICC, Jiangtai Insurance Brokers Co, Ltd., Bank of China, Bank of China Insurance, Yingke Vensco, Morning Whistle Group și Ernst & Tinerii oferă servicii de consultanță profesionale, sistematice și cuprinzătoare întreprinderilor chineze cu intenția de a “merge la nivel mondial”, astfel încât să se poată bucura de servicii de informare în finanțarea one-stop, de asigurare și de consultanță în timpul negocierii proiectelor.
Liaoning, ca provincie gazdă a guvernatorilor provinciali ai asociației China-CEEC, a continuat să consolideze cooperarea economică și comercială cu țările din Europa Centrală și de Est. În anul 2018, volumul importurilor și exporturilor dintre Liaoning și țările din Europa Centrală și de Est a atins 15,7 miliarde de yuani (2,27 miliarde de dolari), cu o creștere anuală de 32%. În plus, canalele de transport, cum ar fi rutele Liaoning-Manzhouli-Europa, Liaoning-Mongolia-Europa și Liaoning-Strait-Europa, au format un canal feroviar maritim care leagă trei țări din Europa Centrală și de Est.
Emil Boc, fost prim-ministru al României și primar al orașului Cluj-Napoca, a participat la Dialogul dintre primarii din CEEC și întreprinderile private Ningbo (Jiangbei) din Ningbo, provincia Zhejiang, pe 8 iunie.
România, țara terță din lume care a stabilit legături diplomatice cu China în 1949, dorește să lucreze pentru rezultate reciproc avantajoase prin intermediul Inițiativei Belt and Road și a cooperării China-CEEC, a declarat Emil Boc, fost prim-ministru al României. Emil Boc a făcut observațiile într-un interviu exclusiv cu China Daily, în timpul desfășurării târgului China-Central și Est-European Expo și al Târgului internațional pentru bunuri de consum din Ningbo, provincia Zhejiang.
Cu puternice legături politice și culturale, avem o bază solidă pentru a construi relația noastră viitoare, a spus Boc, care este și primarul orașului Cluj-Napoca, care a devenit oraș sora Ningbo în 2014. Fostul lider a sugerat că este timpul să punem relațiile pe o bază mai pragmatică și să dezvoltăm proiecte în infrastructură, tehnologia informației, inovare, turism și mediu.
“Suntem foarte interesați să obținem investiții chineze pentru centralele nucleare pe care le avem în România, acestea reprezentând unul dintre cele mai mari domenii pentru intrarea potențialilor investitori. În același timp, obținerea accesului la tehnologia și experiența avansată a Chinei în sistemele de metrou ar să fie un avantaj pentru noi “, a spus el. Primarul Emil Boc a salutat platformele electronice de comerț electronic ale Ningbo, care facilitează transportul de produse între China și România, precum și alte țări din Europa Centrală și de Est. Platformele de comerț electronic sunt rapide, oferindu-ne produse de bună calitate la prețuri scăzute, a spus el.
În cursul acestui an, România își va asuma președinția rotativă a Uniunii Europene, ceea ce îl umple de asemenea pe Boc cu optimism. România își va folosi președinția pentru a servi ca un pod și un facilitator între Europa și China, în beneficiul fiecăruia dintre noi, a promis el.