Fermierii clujeni cred că asocierea este singura soluție de succes

Crescătorii de vaci din județul Cluj s-au asociat încă de acum patru ani în Cooperativa Agricolă Someș Arieș.

Ei atrag atenția că cine nu înțelege importanța asocierii nu va avea șanse de succes pe piața concurențială din prezent.

Directorul Cooperativei Agricolă Someș Arieș, Călin Forgaciu, a declarat că avantajele asocierii sunt multiple. ”Avem 70 de ferme în cooperativă și 10.000 de vaci. Cine nu înțelege cum merg lucrurile pierde. Capitalismul nu-i comunism, în care cineva se îngrijește ca ție să îți meargă bine. În capitalism trebuie să te elimine ca să vină el în locul tău. Dacă tu nu joci după regulile impuse de piață, după cum fac ceilalți, dispari.

Pe oricine a vrut să își facă asociere i-am ajutat. Pe cei care am știut că sunt în regulă i-am luat la noi, pe cei cu probleme nu. Noi nu vrem să stricăm atmosfera în cooperativă. Noi le-am spus să își facă asociații pentru că îi sprijinim. Oferim consultanță gratuită. Sfaturi. Noi am trecut prin toate etapele. Dacă nu vezi cum merg lucrurile și nu vrei să te asociezi să fii sănător. Nu le poate face nimeni cu forța asociații”, a explicat Forgaciu.

În județul Cluj mai sunt numai 5 ferme comerciale în afara asocierii, iar restul sunt producători individuali.

”Fermele pot crește natural, dar este vorba despre eficientizare. Trebuie să ai piață de desfacere, să scazi costurile și să mărești valoarea producției la vânzare. Asta face cooperativa. Spre exemplu, am avut la un soi de sămânță de porumb 70% discount. Când obținea un fermier independent 70% disount? Avantajul acesta l-am avut numai pentru că am luat mii de saci. Frecvent avem 30 – 40% discount pentru că luăm cantități mari. La vânzare de lapte avem o marjă de 20 – 30% peste preț pentru că ducem 40.000 de litri și nu 200 de litri”, a explicat Călin Forgaciu avantajele asocierii.

Pentru că este un secret comercial, șeful fermierilor clujeni nu a putut să spună care este prețul final de vânzare a laptelui la marii procesatori. ”Pot să vă spun că la o fermă normală un litru de lapte costă de la 70 de bani în sus. Noi dăm la fabrica de la Năsal numai 4.000 de litri și restul de 35.000 de litri îi trimitem la procesatori”, a mai explicat Forgaciu.

El cere statului să fie alături de fermieri și să îi susțină. ”Să facă legi restrictive pentru cei care vin peste noi și să începem să ne protejăm economia națională și fermierul din țară.

Vă dau un exemplu. În Polonia, dacă a vrut olandezul fermă i s-a spus că poate face, dar nu mai mult de 200 capete. Dacă o face de 200 de capete, 51% trebuie să fie majoritar fermier polonez. Deci numai în asociere. La noi a venit și a făcut fermă de 2000 de capete și s-au închis 100 de ferme românești. E un exemplu.

Ar trebui la supermarket să fie 50% produse făcute din lapte românesc. Să fie etichetare la raft și mult altele. Să scrie mare acolo: lapte românesc și lapte nemțesc, iar românul să cumpere ce vrea. Să facă o campanie de informare prin care să se spună să cumpere de la fermierul român și să sprijine fermele românești”, a încheiat directorul Cooperativei Agricolă Someș Arieș, Călin Forgaciu.

foto: ibdimv.com



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.