Laboratoare de cercetare pentru dezvoltarea de noi activitati si directii de cercetare in domeniul sigurantei, accesabilitatii si optimizarii nutritionale a produselor alimentare, dezvoltate in cadrul Programului Operational Competitivitate

În cadrul Programului Operational Competitivitate, 2014-2020, AgroTransilvania Cluster – Cluster inovativ specializat în domeniul bioeconomiei, conturează ca obiectiv general al proiectului, cresterea capacitatii de CDI in domeniul bioeconomiei si consolidarea imaginii pe plan national si international a AgroTransilvania Cluster, ca si cluster inovativ de specializare inteligenta, prin crearea „Centrului de Cercetari Avansate pentru Produse si Procese Alimentare Inovative”.

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la:

1. Crearea si dotarea a 7 laboratoare de cercetare pentru dezvoltarea de noi activitati si directii de cercetare in domeniul sigurantei, accesabilitatii si optimizarii nutritionale a produselor alimentare, pana in anul 2020;

2.Dezvoltarea activitatilor de cercetare-dezvoltare in cadrul clusterului prin detasarea de personal cu inalta calificare pe perioada derularii proiectului;

3.Asigurarea unei exploatari eficiente a clusterului, prin crearea unei structuri operationale, formata din angajati proprii ai clusterului, responsabili cu implementarea strategiei de dezvoltare.

4.Dezvoltarea vizibilitatii clusterului prin organizarea si participarea la evenimente in scopul proiectului, precum si dezvoltarea unor servicii de consultanta specializate si personalizate pentru membrii.

Astfel, Agrotransilvania Cluster pune la dispozitia tuturor celor interesați servicii in cadrul laboratoarelor implementate:

LABORATOR DE ANALIZĂ GENOMICĂ -USAMV CLUJ-NAPOCA, Calea Mănăștur 3-5, Cluj-Napoca

Coordonator departament: Acad. Prof. Dr. Doru C. Pamfil

Persoana de contact și informații comenzi: Dr. ing. Orsolya Borsai; e-mail:

Oferte de analize sau colaborare:

  • Ameliorarea unor caractere a plantelor pe baza selecției MAS
  • Certificarea autenticității unor soiuri, hibrizi, etc.
  • Studiul variabilității unor caractere
  • Amprenta genetică pentru omologarea unor noi genotipuri (protecție intelectuală)
  • Testarea materialului vegetal multiplicat in vitro
  • Identificarea prezenței unor genotipuri de plante în produse vegetale

LABORATORUL DE CONTROLUL CALITĂȚII CĂRNII ȘI PREPARATELOR DIN CARNE, str. Criseni FN, 407039, Dezmir, jud. Cluj

Coordonator departament: Șef lucrări dr. ing. David Adriana – Paula

Persoana de contact și informații comenzi: David Adriana – Paula; e-mail:

Principalii parametri compoziționali ai cărnii și preparatelor din carne care se pot determina sunt:

  • grăsimea,
  • proteina,
  • umiditatea,
  • colagenul,
  • conținutul de sare din carne şi preparate din carne,
  • aciditatea,
  • pH-ul,
  • conţinutul de azot liber,
  • azotații și azotiții din preparatele din carne.

LABORATORUL DE ANALIZE SENZORIALE, USAMV CLUJ-NAPOCA Calea Mănăștur 3-5, Cluj-Napoca

Coordonator departament: Conf. dr. Calin Vac

Persoana de contact și informații comenzi: conf. dr. Calin Vac; e-mail

Domenii de aplicare ale analizei senzoriale:

  • aprecierea şi evaluarea calităţii mărfurilor alimentare, dar si din alte industrii;
  • îmbunătăţirea calităţii acestora;
  • proiectarea şi realizarea produselor noi;
  • testarea preferinţelor consumatorilor faţă de produsele realizate;
  • recepţia calitativă a mărfurilor alimentare


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.