Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală – Politica Agricolă Comună 2020+: Experiențe și concepte pentru dezvoltarea zonelor rurale
- 20 septembrie, 2018
- Posted by: agroclus
- Categorie: Noutăți
În perioada 17-19 septembrie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a găzduit a XVI-a ediție a Conferinței “Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală”, având ca principal subiect de dezbatere, Politica Agricolă Comună 2020+: Experiențe și concepte pentru dezvoltarea zonelor rurale, la care a participat și domnul Prof. Dr. Felix Arion, Director general Agrotransilvania Cluster.
Rețeaua europeană de dezvoltare rurală (ERDN) integrează diferite instituții europene de cercetare, care sunt implicate în analizarea procesului de transformare a zonelor rurale, în special în Europa Centrală și de Est (www.erdn.eu). Obiectivele principale sunt promovarea transferului internațional al cunoștințelor și cooperării științifice în domeniul dezvoltării rurale și al agriculturii, precum și împărtășirea și promovarea experiențelor și a realizărilor științifice pentru a sprijini factorii de decizie și părțile interesate. Conferințele anuale, organizate începând cu anul 2002, reprezintă baza pentru atingerea acestor obiective.
Eforturile din perioadele anterioare ale Politicii Agricole Comune au permis dezvoltarea agriculturii, dar au promovat și integrarea altor sectoare ale economiei rurale și au accentuat preocupările sociale și de mediu în programele de dezvoltare rurală. Politica agricolă europeană îndeplinește în mod complex principalele provocări, cum ar fi competitivitatea, inovarea în sectorul agroalimentar, dezvoltarea rurală multifuncțională și durabilă, securitatea alimentară și calitatea alimentelor, preocuparea publicului față de mediu și bunurile publice. Cu toate acestea, ponderea scăzută a agriculturii în generarea PIB, dificultățile în abordarea corectă a măsurilor de dezvoltare a potențialului agriculturii familiale, precum și provocările din ce în ce mai mari înaintea dezvoltării rurale direcționează interesul pentru viitorul zonelor rurale din Uniunea Europeană după 2020.
Conferința ERDN permite cercetătorilor europeni să se întâlnească și să discute despre realizările și experiențele rezultate în urma implementării politicilor agricole în țările europene (acordând o atenție deosebită economiilor țărilor din Europa Centrală și de Est, inclusiv țărilor din afara UE), precum și provocările și problemele economice , dilemele sociale și sociale care se confruntă cu agricultura familială și cu zonele rurale în secolul XXI. Se așteaptă ca aceste considerații să facă parte dintr-o dezbatere la forumul UE cu privire la domeniul de aplicare a reglementărilor privind finanțarea și a chestiunilor legate de mediul rural în viitoarea PAC. Comunitatea ERDN ar dori să contribuie la această discuție cu perspectiva sistemelor rurale și a dezvoltării locale.
Conferința își propune să stimuleze contribuțiile metodologice, teoretice și empirice care oferă o mai bună înțelegere a traiectoriilor de dezvoltare ale sistemelor rurale, precum și dovezi bazate pe cercetare pentru o mai bună elaborare și implementare a politicilor în zonele rurale. Experiențele din proiectele PNDR 2014-2020 sau rezultatele procesului de evaluare, precum și din noile cercetări privind dezvoltarea rurală au fost binevenite.
Sesiunile de discuții din cadrul conferinței au abordat teme de real interes cu privire la dezvoltarea zonelor rurale: viitorul Politicii Agricole Comune și al sistemelor rurale, evaluarea instrumentelor și inițiativelor de politică comună, perspective ale dezoltării sustenabile a zonelor rurale, inovarea rurală în agricultură.
Conferința s-a încheiat cu un workshop având ca principală temă de dezbatere legăturile dintre consumului alimentar, stitul de viață si Politica Agricolă Comună și cu o vizită la ferma Carmangeriei Moldovan – model integrat de lanț de valoare al produselor alimentare.