Accelerator de soluții inovative pentru economia circulară

În contextul proiectului C-Voucher – Designing Circular Prosperity, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat miercuri, 24 iulie, la Cluj-Napoca, Atelierul de identificare a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă firmele din domeniile eligibile proiectului, pentru a pregati următorul Apel de finanțare pentru vouchere de inovare în Economia Circulară, din toamna acestui an.

Proiectul C-Voucher își propune să combine componenta de design și componenta tehnologică pentru a oferi suport IMM-urilor în demersul lor în vederea alinierii activităților acestora la economia circulară. Obiectivul proiectului este de a transforma modelul de afaceri și fluxul tehnologic al unui IMM (de la model liniar la model circular) în scopul îmbunătățirii competitivității și a optimizării resurselor – materiilor prime, prelungirea ciclului de viață a produsului, reciclare și reutilizare.

În cadrul proiectului sunt planificate, printre altele și activități de reciclare și reutilizare a materiilor prime și produselor, colectarea și sortarea confecțiilor, reciclarea fibrelor, îmbunătățirea calității apelor, depozitarea și casarea medicamentelor, reducerea risipei alimentare, depozitarea materiilor perisabile.

La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor din domeniile eligibile din cadrul proiectului – Manufacturing, Textile, Blue Growth, Health, Agro-Food, reprezentanți ai clusterelor și membri acestora din regiunea Nord-Vest , respectiv reprezentanți ai mediului academic. AgroTransilvania Cluster a fost reprezentat de Andra Poruțiu – Specilaist Relații Publice și de membri: Luna Solai, Tehnofavorit, Centrul AgroTransilvania Cluj.

Organizată sub forma unui Regional Camp, întâlnirea s-a desfașurat conform următoarei agende indicative:

1.  Prezentarea proiectului C-Voucher și o oportunităților de finanțare pentru IMM-uri:

– Apelul pentru Adoptarea de Soluții Circulare – se va deschide la 1 august până la 30 octombrie – Program de accelerare de 1 lună + vouchere de 15.000 Euro pentru pregătirera unei soluții circulare (resursa umană, transport, expertiza tehnică pentru elaborarea unui plan de investitii/studiu de fezabilitate).

– Apelul pentru Dezvoltarea de Soluții Circulare (varianta precedent – 2018) – preconizat a se lansa la 1 octombrie până în 30 noiembrie – Program de accelerare de 9 luni + vouchere de 60.000 Euro (2000 Euro pentru deplasare la preselecție și 58.000 Euro pentru furnizori de soluții inovative – digitale, de tehnologie, de cercetare.

2. Inventarul și completarea provocărilor cu care se confruntă firmele din perspectiva cerințelor necesare alinierii la economia circulară, pentru a elabora ghidul Apelului pentru Dezvoltarea de Soluții Circulare în concordanță cu nevoile firmelor.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.