Conferinta Europeană a Clusterelor

Conferința europeană a clusterelor s-a derulat în perioada 14-16 mai 2019 la Palatul Parlamentului din București, cu peste 400 de participanți, reprezentând factori de decizie regionali, naționali și europeni, clustere, IMM-uri, organizații de rețele de afaceri, factori de decizie în domeniul clusterelor, manageri de clustere. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană în cooperare cu Președinția României a Consiliului Uniunii Europene, AgroTransilvania Cluster fiind reprezentat de către Prof. Dr. Felix Arion – Manager General, respectiv Diana Chifor – Consultant Relații Internaționale.

Evenimentul a reprezentat o șansă de a cunoaște prioritățile recente și viitoare privind politicile de dezvoltare a clusterelor pentru a sprijini o modernizare industrială durabilă și o cooperare interregională, cu accent pe construirea de punți între diferiții actori din comunitatea clusterelor. Tema principală a conferinței interactive și participative din acest an a fost “Conectarea ecosistemelor: Punte, Inspirație, Schimbare “, subiectele mai specifice fiind digitalizarea și diferențele de competențe, economia circulară, valoarea comună și impactul social.

Programul conferinței a cuprins sesiuni plenare la nivel înalt privind nevoia de schimbare, discuții în grup privind promovarea unei colaborări strategice interregionale și legături între inițiativele UE legate de Comisia Europeană și sesiuni interactive în care participanții au avut șansa de a-și împărtăși experiențe, bune practici și provocări. Rezultatele evenimentelor organizate în întreaga Europă vor fi, de asemenea, aduse în discuție, deoarece conferința este, de asemenea, evenimentul final al primei ediții a săptămânilor clusterelor ale UE.

Un eveniment de matchmaking a clusterelor la nivel european, care a atras 149 de clustere și a generat 369 întâlniri față în față, a dat ocazia participanților să se conecteze. Au fost organizate discuții interactive de grup pe parcursul celor trei zile ale conferinței privind subiecte ca transformarea digitală, durabilitatea și crearea unei valori comune. Participanții au asistat, de asemenea, la discuțiile în grup cu privire la modul de stimulare a colaborării strategice interregionale și a legăturilor dintre inițiativele UE legate de clustere și diferitele servicii ale Comisiei Europene. În urma unei sesiuni de pitching, participanții au ales cel mai bun Manager european de cluster din anul 2019, Bianca Muntean Manager General al Transilvania IT Cluster, pe care pe acestă cale o felicităm.

Punctul de interes al conferinței a fost reprezentat de construirea de punți între diferiții actori ai comunității de clustere, iar discuțiile s-au axat pe subiecte precum digitalizarea, acumularea de competențe, economia circular și impactul social. Conferința a utilizat o abordare interactivă, unde participanții au fost invitați să contribuie, să colaboreze și să co-creeze în mod activ.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.