Conferinta tematică „Politica Agricola Comună – Prezent și viitor”

În data de 29 august 2019 a avut loc Conferința cu tema „Politica Agricolă Comună – Prezent și viitor”, organizată la București, de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, din cadrul Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Alături de domnul Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au participat la eveniment secretarii de stat Daniel-Eugeniu Crunțeanu și Maricel Floricel Dima, precum și directori generali și experți din cadrul MADR. Agrotansilvania Cluster a fost reprezentat la acest eveniment de catre domnul Prof. Dr. Felix ARION, Director General.

Obiectivul conferinței a vizat Prezentarea cadrului general al Planului National Strategic, a oportunitatilor de finantare și a instrumentelor financiare.informarea partenerilor sociali din sectorul agricultură, dezvoltare rurală și cercetare cu privire la prioritățile României pentru următoarea perioadă de programare și consultarea publicului țintă în vederea asigurării transparenței și participării active în procesul de elaborare a noului Plan Național Strategic în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC) 2021-2027.

Ministrul Petre DAEA a vorbit despre pașii parcurși până în prezent către noua PAC, pachetul de reformă PAC, rezultatele obținute în cadrul Președinției României la Consiliul UE, obiectivele comune ale PAC, precum și despre principalele direcții de acțiune avute în vedere în următoarea perioadă de programare. Acesta a precizat că este necesară continuarea și consolidarea politicilor aplicate până în prezent și care să răspundă unor obiective comune ale Statelor Membre.

Ministrul a discutat și prezentat aspecte referitoare la Politica Agricolă Comună 2021-2027, cu cele trei regulamente aflate în discuție la nivelul Comisiei Europene, respectiv Planul Național Strategic, Regulamentul orizontal privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC și Regulamentul care vizează Organizarea Comună Unică a Piețelor ca reprezentând o etapă de lucru pentru definirea mecanismelor de acțiune în perspectiva 2021-2027, pe baza acestor Regulamente, accentuând conceptul noii PAC, în cadrul căreia se va trece de la conformitate la performanță și se vor urma principii de flexibilitate, de subsidiaritate în sprijinul fermierilor români.

Prezentările susținute în cadrul conferinței:

Petre DAEA, ministru – Politica Agricolă Comună 2021-2027

Florentina TUDOR, Director General Autoritatea de Management PNDR – Cadrul Politicii Agricole Comune 2021-2027

Elena TATOMIR, Director General Politici Agricole- Cadrul general al PNS (Plăți directe)

Andreea AGRIGOROAEI, Șef serviciu Măsuri de investiții -Oportunități de finanțare în PNS 2021-2027

Andrei BĂLAN, Șef serviciu Măsuri de mediu și climă – Oportunități de finanțare privind mediul și clima în PNS 2021-2027

Adela ȘTEFAN, Șef serviciu Coordonare și Evaluare – Instrumente financiare, sprijin complementar pentru dezvoltarea spațiului rural

În cadrul manifestării, reprezentanții MADR au prezentat cadrul general al Planului Național Strategic PAC, oportunitățile de finanțare în sectorul agricol și cele de finanțare a intervențiilor care vizează mediul și clima în contextul Planului Național Strategic, precum și Instrumente financiare – sprijin complementar pentru dezvoltarea spațiului rural.

Conferința a fost organizată prin proiectul “Organizarea de Conferințe Tematice în cadrul Planului de acțiuni ale Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală 2014-2020”, finanțat prin măsura de asistență tehnică din cadrul PNDR 2014-2020 și a fost prima dintr-un număr de patru astfel de evenimente care vor fi organizate în acest an.

Pentru grupurile tematice aferente Planului Național Strategic în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC) 2021-2027 au fost depuse 81 de scrisri de intentie, printre care si cea formultă de AgroTransilvanai Cluster.

Ca urmare a acestei conferinte, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, a lansat invitația tuturor celor prezenți și nu numia, de a participa la Conferința Tematică ”Politica Agricolă Comună – Produsul montan”, următoarea Conferința din cadrul proiectul proiectul ”Organizarea de Conferințe Tematice în cadrul Planului de acțiuni ale Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală 2014-2020”, finanțat prin măsură de asistență tehnică din cadrul PNDR 2014-2020.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.