România Inteligentă – Prezentare propuneri de politici publice pentru competitivitatea mediului economic

Joi, 30 mai, la Liberty Technology Park s-a desfășurat un eveniment de prezentare a trei propuneri de politici publice alternative, concepute pentru a sprijini mediul economic și a încuraja competitivitatea.

Propunerile de schimbări legislative vizează susținerea antreprenoriatului, digitalizarea, lanțurile scurte de valoare și piețele locale și au pornit de la analiza nevoilor reale ale întreprinderilor mici și mijlocii.

Politicile publice alternative au fost elaborate în cadrul proiectului „România Inteligentă”, implementat de Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster și Agro Transilvania Cluster, care reprezintă împreună peste 250 de ­companii, universități și instituții.

Experții proiectului „8 X S3 – România Inteligentă” au elaborat propuneri de politici publice în trei domenii considerate prioritare, în vederea validării de către factorii decizionali:

– Susținerea antreprenoraitului – Susținerea afacerilor românești: incubatoare, acceleratoare, internaționalizare – politică publică alternativă prezentată de Claudiu Vrînceanu, Expert Cluster Mobilier Transilvan.

– Digitalizarea firmelor și instituțiilor – Digitalizarea României – politică publică alternativă prezentată de Iulia Georgescu, expert Transilvania IT Cluster.

– Promovarea piețelor locale și scurtarea lanțurilor de valoare – Achizițiile publice: este propus un cadru legislative care să permită achiziționarea cu prioritate a produselor agroalimentare certificate, inclusiv a celor certificate pe baza unor scheme de calitate voluntare, Produse Tradiționale Certificate, Produse cu Denumire de Origine Protejată, Produse cu Indicație Geografică Protejată și produse certificate ecologic în baza Regulamentului UE – politică publică alternativă prezentată de Prof. Dr. Felix Arion, Manager AgroTransilvania Cluster, respectiv Prof. Dr. Mugurel Jitea, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Un alt subiect supus dezbaterii este instrumentul de monitorizare pentru competitivitatea economică, dezvoltat pe baza datelor actuale ale companiilor din regiune, prezentat de Oana Stănculescu, Cluster Mobiler Transilvan.

La eveniment a participat și invitatul special, Thomas Laemmer-Gamp, directorul Departamentului Dezvoltare Economică din cadrul Agenției de Dezvoltare Structurală și Economică din regiunea Bergische, expert în dezvoltarea de politici publice europene, care a prezentat structura de învățământ dual german, „Duales Bildungssystem”, realizat în parteneriat public-privat, ca model de bune practici.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.