Agroturism și gastronomie românească 2019
- 13 septembrie, 2019
- Posted by: agroclus
- Categorie: Noutăți
În 12 septembrie s-a desfășurat la Sibiu, a doua ediție a conferinței Agroturism și gastronomie românească 2019 – eveniment de business networking, organizat de TMT PR the Agribusiness&Food Communicators and Asociatia My Transylvania la care AgroTrasnilvania Cluster a fost partener si co-organizator, dedicat produsului din gastronomia românească – local și certificat, în relația cu achizitorii HoReCA din mediul rural, Eveniment marca Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019.
Obiectivele conferiței:
- Conectarea producătorilor români certificați pe scheme de calitate naționale și europene cu piața HoReCa din mediul rural
- Promovarea gastronomiei locale ca resursă pentru agroturism și mecanism de revitalizare a economiei rurale
- Evidențierea beneficiilor oferite de certificările pe scheme de calitate din industria agro-alimentară
- Stimularea cooperării pe lanț scurt între industria turismului și cea agro-alimentară
Structura evenimentului:
- Conferință cu prezentare tendințe și oportunități, focus pe modele de bună practică – Dezbateri, studii de caz, prezentări- a reunit producători, achizitori din HoReCa, lideri de asociații, autorități locale și naționale cu rol de suport, dar și de reglementare, specialiști în gastronomie, ospitalitate și turism.
➡ Focus național și internațional
➡ Ghid de bune practici pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale
➡ Rezultate SALSA, proiect de cercetare H2020 – analiza produsului obtinut in ferme mici si impactul acestuia in economia locala
- Ziua Produsului Românesc Local și Certificat, târg degustare și prezentare produs din gastronomia românească – a reunit producători, achizitori din HoReCa, lideri de asociații, autorități locale și naționale cu rol de suport, dar și de reglementare, specialiști în gastronomie, ospitalitate și turism.
➡ Focus pe producător – marketare prin rețetă, branding și experiență culinară
➡ Bune practici certificare pe scheme de calitate (Brașov, județul cu cele mai multe produse atestate la nivel național – 183)
➡ Bune practici procesare și valorificare în HoReCa
- Târg de prezentare și degustare de produs RO local și certificat HoReCa Gastro Demo Show, în interpretarea a 3 chefi, pe baza produselor prezentate în zona de Expo – Produsul românesc pus în valoare de 3 cunoscuți chefi susținători ai gastronomiei tradiționale:
➡ HORIA ȘIMON – Head Chef, Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj
➡ IOAN BEBEȘELEA – Head Chef, Syndicat Gourmet, Sibiu
➡ CARMEN PARASCHIVESCU – Chef, Slow Food Dobrogea
Dintre producătorii participanți:
✅ Brutăria Sântimbru – Pita de Sântimbru
✅ Sonimpex Serv – Magiun de Topoloveni
✅ Asociația Producătorilor de Telemeaua de Sibiu
✅ Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu
✅ Crama Oprișor
✅ Grădina Verde – Sibiu
✅ Transilvania Acasă – AgroTransilvania Cluster – Cluj
✅ Mall Țărănesc
✅ IF Ardelean Grigore – Pălinca de Sălaj
✅ De la Ferma – Alba Iulia
✅ Manufactura de Brânză – Mureș
✅ Ferma Cățean – Brașov
✅ Casa Tăușan – Alba Iulia
- Sesiuni de business networking & business matchmaking între producători și reprezentanți din HoReCa (restaurante, pensiuni, agropensiuni, băcănii)
Participanți:
- Producători și procesatori din industria agroalimentara
- Experți în ospitalitate și patrimoniu gastronomic național
- Achizitori din segmentul HoReCA rural (agropensiuni)
- Lideri asociații de producători, fermieri și cooperative agricole
- Autorități naționale și locale
Agrotransilvania Cluster, prin intermediul Transilvania Acasă a prezentat și oferit înspre degusatre vizitoatorilor produse tradiționale și locale (produse de carmangerie, brânzeturi, uleiuri presate la rece, dulcețuri etc.) produse de membri săi.