Agroturism și gastronomie românească 2019

În 12 septembrie s-a desfășurat la Sibiu, a doua ediție a conferinței Agroturism și gastronomie românească 2019 – eveniment de business networking, organizat de TMT PR the Agribusiness&Food Communicators and Asociatia My Transylvania la care AgroTrasnilvania Cluster a fost partener si co-organizator, dedicat produsului din gastronomia românească – local și certificat, în relația cu achizitorii HoReCA din mediul rural, Eveniment marca Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019.

Obiectivele conferiței:

  • Conectarea producătorilor români certificați pe scheme de calitate naționale și europene cu piața HoReCa din mediul rural
  • Promovarea gastronomiei locale ca resursă pentru agroturism și mecanism de revitalizare a economiei rurale
  • Evidențierea beneficiilor oferite de certificările pe scheme de calitate din industria agro-alimentară
  • Stimularea cooperării pe lanț scurt între industria turismului și cea agro-alimentară

Structura evenimentului:

  • Conferință cu prezentare tendințe și oportunități, focus pe modele de bună practică – Dezbateri, studii de caz, prezentări- a reunit producători, achizitori din HoReCa, lideri de asociații, autorități locale și naționale cu rol de suport, dar și de reglementare, specialiști în gastronomie, ospitalitate și turism.

➡ Focus național și internațional

➡ Ghid de bune practici pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale

➡ Rezultate SALSA, proiect de cercetare H2020 – analiza produsului obtinut in ferme mici si impactul acestuia in economia locala

  • Ziua Produsului Românesc Local și Certificat, târg degustare și prezentare produs din gastronomia românească – a reunit producători, achizitori din HoReCa, lideri de asociații, autorități locale și naționale cu rol de suport, dar și de reglementare, specialiști în gastronomie, ospitalitate și turism.

➡ Focus pe producător – marketare prin rețetă, branding și experiență culinară

➡ Bune practici certificare pe scheme de calitate (Brașov, județul cu cele mai multe produse atestate la nivel național – 183)

➡ Bune practici procesare și valorificare în HoReCa

  • Târg de prezentare și degustare de produs RO local și certificat HoReCa Gastro Demo Show,  în interpretarea a 3 chefi, pe baza produselor prezentate în zona de Expo – Produsul românesc pus în valoare de 3 cunoscuți chefi susținători ai gastronomiei tradiționale:

➡ HORIA ȘIMON – Head Chef, Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj

➡ IOAN BEBEȘELEA – Head Chef, Syndicat Gourmet, Sibiu

➡ CARMEN PARASCHIVESCU – Chef, Slow Food Dobrogea

Dintre producătorii participanți:

✅ Brutăria Sântimbru – Pita de Sântimbru

✅ Sonimpex Serv – Magiun de Topoloveni

✅ Asociația Producătorilor de Telemeaua de Sibiu

✅ Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu

✅ Crama Oprișor

✅ Grădina Verde – Sibiu

✅ Transilvania Acasă –  AgroTransilvania Cluster – Cluj

✅ Mall Țărănesc

✅ IF Ardelean Grigore – Pălinca de Sălaj 

✅ De la Ferma – Alba Iulia

✅ Manufactura de Brânză – Mureș

✅ Ferma Cățean – Brașov

✅  Casa Tăușan – Alba Iulia

  • Sesiuni de business networking & business matchmaking între producători și reprezentanți din HoReCa (restaurante, pensiuni, agropensiuni, băcănii)

Participanți:

  • Producători și procesatori din industria agroalimentara
  • Experți în ospitalitate și patrimoniu gastronomic național
  • Achizitori din segmentul HoReCA rural (agropensiuni)
  • Lideri asociații de producători, fermieri și cooperative agricole
  • Autorități naționale și locale

Agrotransilvania Cluster, prin intermediul Transilvania Acasă a prezentat și oferit înspre degusatre vizitoatorilor produse tradiționale și locale (produse de carmangerie, brânzeturi, uleiuri presate la rece, dulcețuri etc.) produse de membri săi.



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.