Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară
- 7 noiembrie, 2019
- Posted by: agroclus
- Categorie: Noutăți
![](https://agrocluster.ro/wp-content/uploads/2019/11/1-4-1110x550.jpg)
AgroTransilvania Cluster în colaborare cu TMT PR și energynomics.ro a organizat miercuri, 6 noiembrie, la Hotel Ramada din Cluj-Napoca, al treilea eveniment din seria ”Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară”.
![](https://agrocluster.ro/wp-content/uploads/2019/11/2-3-1024x485.jpg)
Campania are scopul de informare și educare a factorilor de decizie din agricultura și industria alimentară din România, din autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri, la întreprinderile cele mai mari. Obiectivul acestei serii de evenimente este de a impulsiona dialogul și colaborarea între factorii de decizie din cele două industrii conexe, pentru o mai bună cunoaștere a modelelor de utilizare a energiei într-un mod mai eficient pentru tranziția către o economie mai competitivă.
![](https://agrocluster.ro/wp-content/uploads/2019/11/3-3-1024x485.jpg)
Temele de discuție abordate în cadrul acestui eveniment s-au focusat asupra a trei aspecte referitoare la procesele de eficientizare energetică:
I. Producție de energie și resurse primare – Carburanți (motorină); Energie termică (sere, solare, instalații de uscare, procesare etc); Audit, monitorizare, raportare și măsuri de eficiență energetică; Automatizare (IoT) pentru eficiență energetică; Optimizarea achiziției de energie; Rețele inteligente; Soluții în afara rețelei; Energie ECO din deșeuri; Valorificarea surplusului energetic
II. Consum de energie – Condițiile necesare și partenerii optimi pentru accesarea cu succes a diverselor facilități de finanțare a eficienței energetice în agricultură.
III. Finanțare pentru eficiență energetică – Biocarburanți; Biogaz; Deșeuri agricole și animale; Prosuming (eolian, solar, geotermal); Culturi energetice și silvicultură; Independență energetică; Mobilitate electrică; Emisii de CO2; Integrarea energiilor regenerabile
![](https://agrocluster.ro/wp-content/uploads/2019/11/6-3-1024x768.jpg)
În cadrul acestui evenimet au fost susținute prezentări din partea reprezentanților companiilor din sectorul de bioeconomie și industrie alimentară, respectiv energie:
– Lewis Ward, atașat pentru agricultură în cadrul Ambasadei Franței la București
– Ciprian Pop, Area Sales Manager, ABB România
– Felix Arion, Manager General, Agro Transilvania Cluster
– Claudiu Netea, Product manager ICD, Eaton Electric
– Daniel Sirman, Manager Executiv în cadrul ABB România
– Daniel Bertalan, Sales & Project Manager la Control Point, powered by Valmet
– Răzvan Stinghe, Head oa Automation Department LISSCOM Brașov
– Ilias Papageorgiadis, președinte, Asociația Română de Biomasă și Biogaz – ARBIO
– Horia-Matei Bărdeanu, Director Genesis Biopartner, Specialist Waste-to-Energy fermentație anaerobă
![](https://agrocluster.ro/wp-content/uploads/2019/11/7-1-1024x768.jpg)
După sesiunea de prezentări, dezbateri și networking din prima parte a zilei partcipanții la eveniment au fost invitați la o vizită aplicată, în teren, la serele Bio Culture (producător de tomate bio, din Cluj, Comuna Căpușu Mare).
Pe baza invitației lansate accesul la eveniment a fost gratuit și deschis tuturor profesioniștilor din economia românească: factori de decizie din agricultura și industria alimentară din România, autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari, companii de tip ESCO, experți și organizații profesionale, manageri energetici acreditați, mediul academic.
![](https://agrocluster.ro/wp-content/uploads/2019/11/4-3-1024x485.jpg)
Celelalte evenimente din 2019 în seria “Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară” s-au desfășurat în Brașov – 20 iunie și Timișoara – 3 iulie.