Producția de lapte în România va crește la 2,5 milioane de tone, printr-un proiect de cooperare româno-olandez

Fermele de familie sunt şansa României pentru dezvoltarea lanţului de producţie, procesare şi vânzare a laptelui. Este baza proiectului de cooperare româno-olandez, prin care Olanda va ajuta la creșterea producției de lapte destinat procesării, de la 1 la 2,5 milioane de tone, în următorii trei ani.

 

Olanda, al treilea producător de lapte din Uniunea Europeană, investește 1 milion de euro, în parteneriat cu câteva companii olandeze, pentru a le împărtăși fermierilor români din experiența lor. Proiectul a fost lansat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în prezența Ambasadorului Olandei la București, Excelența Sa, Stella Ronner-Grubačić, și a Secretarului de Stat, Daniel Botănoiu.

Ambasadorul Olandei în România a subliniat, în cadrul discuțiilor, că Olanda a ajuns la o producţie de lapte profitabilă numai printr-o strânsă cooperare dintre autorități, cercetare-educație-consultanță și principalele sectoare de producție – concretizată în platforme de colaborare. Practic, vorbim despre unelte concrete necesare pentru a transforma fermele într-unele prospere. Am încredere că toate acestea vor fi utile și vor duce la rezultate foarte bune, a spus Excelența Sa, Stella Ronner – Grubačić.

Prin transfer de cunoştinţe, experţii olandezi vor să încurajeze crearea clasei de mijloc a crescătorilor de vaci, capabilă să producă un lapte de calitate, la un preţ competitiv, asigurând, în acelaşi timp, un trai bun familiilor lor.

”Pentru cele mai multe dintre aceste ferme situația este foarte dificilă. Fiecare ar trebui să primească cunoștințele corecte pentru a-și dezvolta ferma, ceea ce înseamnă, în primul rând, un set de idei despre direcția pe care să o urmeze această dezvoltare”, a declarat Wim Zaalmink, expert în sectorul de lapte, de la Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen, Olanda.

”Este vorba despre utilizarea și exploatarea eficientă a ceea ce există deja. Nu țintim o cantitate anume de lapte, ci un preț cât mai scăzut pentru producerea lui. Se poate ca 700 de litri de lapte să aducă mai mult profit decât o mie de litri”, a adăugat Martin de Jong, coordonatorul proiectului.

La eveniment au fost prezenţi şi fermieri români, care au intrat în program. ”Sunt foarte bucuros că fac parte din acest proiect. Este o adevărată şansă, pentru mine şi familia mea, de a dezvolta ferma şi de a reuşi să o transform într-o afacere de familie, care să fie moştenită de copiii mei”, a adăugat domnul Frenţiu, fermier din Bihor.

Anul trecut, la nivel mondial, existau 500 de milioane de ferme de familie, dintre care 12 milioane, în Europa.Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.