Quality audit: Cluster Management Excellence Label GOLD

În perioada 21-22 februarie 2019, AgroTransilvania Cluster a primit vizita delegației din partea ESCA – European Secretariat for Cluster Analysis, în vederea derulării auditului de calitate pentru obținerea etichetei GOLD pentru excelență în managementul de cluster.

“Cluster Management Excellence Label GOLD” din cadrul Inițiativei Europene de Excelență în Clustere atestă organizațiile de tip cluster care demonstrează un management extrem de sofisticat al clusterelului și care se angajează să își îmbunătățească în continuare structurile și procedurile organizaționale în beneficiul unei performanțe și mai ridicate.

Pentru a se califica pentru obținerea certificării “Cluster Management Excellence Label GOLD”, organizațiile de tip cluster trebuie să îndeplinească anumite “niveluri de excelență” în ceea ce privește structura clusterului, managementul, finanțarea, strategia, serviciile și recunoașterea.

În cursul unei evaluări aprofundate de două zile efectuate de doi experți neutri în analiza clusterului (Helmut Kergel – VDI/VDE Innovation + Technik GmbH și Flaviu Iorgulescu – InPULSE Partners SRL), sunt evaluați 31 de indicatori. Schema de evaluare a fost elaborată de către Inițiativa Europeană de Excelență în Clustere (ECEI), inițiată de Comisia Europeană, care a adunat 13 organizații din nouă țări europene, cu experiență în domeniul gestionării clusterelor și al politicii în domeniul clusterelor.

Obiectivul schemei nu este numai acela de a identifica organizațiile cu cel mai bun managemenet  de cluster din Europa, ci și de a sprijini organizațiile de management  al clusterurilor cu sfaturi în vederea modului de îmbunătățire ulterioară.

Secretariatul european pentru analiza clusterului (ESCA)

În cadrul eforturilor UE de a crea mai multe clustere de nivel mondial în întreaga Uniune Europeană prin consolidarea excelenței clusterului, Comisia Europeană a lansat, în 2009, în cadrul Programului pentru Competitivitate și Inovare, Inițiativa Europeană de Excelență în Clustere (ECEI). Pentru a continua activitatea de succes a acestei inițiative paneuropene, care a implicat 13 parteneri din nouă țări europene, ESCA – Secretariatul European pentru Analiză Cluster a fost creat de unul dintre partenerii VDI / VDE Innovation + Technik GmbH pentru a oferi consultanță practică managementului clusterelor. Astăzi, ESCA este o rețea de experți în clustere din mai mult de 30 de țări.

Clusterele sunt structuri complexe și dinamice care sunt supuse unor schimbări continue. Clusterele puternice pot promova creșterea economică prin mobilizarea inovației și a potențialului de afaceri al unei regiuni. Noi oportunități de angajare, noi produse și servicii, noi companii, noi activități de cercetare și dezvoltare și noi brevete pot fi rezultatul activităților din cadrul unui cluster. Un management al clusterelor profesionale poate contribui la o astfel de dezvoltare prin proiecte și servicii care intră în potențialul clusterului. Inițiativa Europeană de Excelență în domeniul clusterelor, inițiată de European Commission DG Enterprise and Industry, a elaborat metodologii și instrumente pentru a sprijini organizațiile de tip cluster pentru a-și îmbunătăți capacitățile de management a clusterelor și a rețelelor. Fiind membri ai Inițiativei Europene de Excelență a Clusterelor, 13 parteneri de proiect din nouă țări europene – cu experiență în domeniul gestionării și sprijinirii clusterelor – au creat un set uniform de indicatori de management al clusterelor și au dezvoltat un sistem de etichetare a calității pentru managementul clusterelor profesionale pentru a obține această metodologie și dovada calității acceptate în întreaga Europă.

În acest context, ESCA oferă servicii în două domenii:

  1. ESCA promovează excelența managementului clusterului prin benchmarking și etichetarea calității clusterelor și organizațiilor de gestionare a clusterelor. ESCA a fost mandatată de către Inițiativa Europeană de Excelență în Clustere (ECEI) pentru a organiza procesul de evaluare.
  2. ESCA susține factorii de decizie în domeniul clusterelor cu soluții, respectiv consultanță privind dezvoltarea programelor de cluster.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.