„România Inteligentă – Politici publice făcute împreună” – Demararea unui nou proiect de succes

Peste 200 de firme, universități și instituții din industriile IT, mobilier și agro-alimentar vor colabora pentru a propune schimbări ale legislației, care să le ajute să devină mai performante. Inițiativa aparține organizațiilor umbrelă Cluster Mobilier Transilvan, iTech Cluster by Aries Transilvania și Agro Transilvania Cluster, care își reunesc energiile pentru a realiza proiectul „8 x S3 = România Inteligentă”.

În următoarele luni, proiectul „România Inteligentă” va însemna întâlniri la mese rotunde, vizite de lucru, seminarii și dezbateri, prin care să fie stimulați cei peste 200 de membri ai clusterelor, precum și alții ai partenerilor sociali, să facă o listă de priorități cu nevoi specifice pe care le-ar putea rezolva o legislație nouă.

Image may contain: 1 person, sitting and indoor

Fiecare cluster va avea, în baza proiectului „România Inteligentă”, sprijinul a câte doi experți – unul în planificare strategică și altul în politici publice – cu ajutorul cărora nevoile specifice ale companiilor să fie formulate în propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern. „Avem mai multe proiecte comune la nivelul clusterelor (în zona noastră am format și Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord) și ne-am dat seama că membrii noștri – din industria mobilierului, IT și agro, au probleme și provocări comune, între care, un exemplu ar fi criza majoră a forței de muncă. Vrem să identificăm, prin proiectul „România Inteligentă”, nu doar care sunt cele mai mari probleme, ci ne propunem să aflăm pe ce direcție am avea și cele mai mari șanse să reușim implementarea unei politici publice alternative, să avem sorți de izbândă”, explică Prof. Dr. Felix Arion, Manager Agro Transilvania Cluster.

Image may contain: Felix Arion, standing

În noiembrie sunt programate consultări cu membrii ai clusterelor din Cluj-Napoca, Oradea și Baia-Mare, iar în paralel se va realiza un instrument de monitorizare a mediului economic, care să măsoare cât /dacă politicile publice deja existente ajută firmele să fie competitive. Între indicatorii folosiți pentru această monitorizare vor fi evoluția cifrei de afaceri, a profitului și capacitatea de atragere a forței de muncă calificate. În plus, pentru a contura o imagine cât mai realistă a mediului economic din regiunea de Nord-Vest și pentru a evalua și activitatea clusterelor, proiectul „România Inteligentă” va include o analiză comparativă între performanța pe care o au companiile afiliate unui cluster și cele care își desfășoară activitatea singure, fără niciun sprijin din partea unei asociații umbrelă.

Image may contain: 4 people, including Ciprian Morcan and Felix Arion, people smiling, people sitting and indoor

Prin câștigarea proiectului „8 X S3 = România Inteligentă”, care este co-finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă – Axa prioritară Administrație publică și sistem judiciar eficiente, cele trei clustere transilvănene au atras resursele necesare pentru a reuși să organizeze în mod regulat și consecvent întâlniri de consultare cu membrii lor, precum și pentru a putea accesa sprijinul experților în elaborarea de politici publice alternative. În funcție de prioritățile pentru îmbunătățirea mediului economic ce vor fi identificate în timpul consultărilor, proiectul „România Inteligentă” va iniția și dialogul cu parteneri instituționali de la nivel central.  La nivel regional,  proiectul „România Inteligentă” se va realiza cu implicarea Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, care este partener tradițional al clusterelor transilvănene.

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing

Proiectul „România Inteligentă” se va desfășura până în ianuarie 2020, iar în partea a doua activitățile sale se vor extinde prin consultări la nivelul întregii țării. Propunerea de politică publică inițiată în zona de Nord-Vest va fi supusă unor dezbateri în toate celelalte regiuni ale țării, cu scopul de a-i verifica viabilitatea și relevanța. Aceste consultări la nivel național au fost gândite pentru a crește șansele ca propunerea de politică publică din partea clusterelor transilvănene să devină o prioritate pe agenda socială și să fie adoptată de forul legislativ al României.Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.