Şapte laboratoare de analize alimentare din Cluj vor fi dotate din fonduri europene

AgroTransilvania Cluster a depus un proiect pentru obţinerea unei finanţări de 17 milioane de lei, din care aproximativ 10 milioane sub formă de ajutor financiar nerambursabil, pentru dotarea cu aparatură a şapte laboratoare de analize alimentare, prin Programului Operational Competitivitate, Apelul – Clustere de inovare.

“Ideea acestui proiect a pornit de la cererea din piaţă (producători, dar în special consumatori) de confirmare a autenticităţii unor produse şi compusi (să ştie ce anume cumpără) şi în acelaşi timp un control sporit privind calitatea şi siguranţa alimentară. Se vor crea şi metode noi pentru cercetarea identităţii şi trasabilităţii alimentare. Proiectul are în vedere doar activităţi de cercetare şi inovare”, a declarat Ciprian Morcan consultant de specialitate al AgroTransilvania Cluster.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea capacității de CDI în domeniul bioeconomiei și consolidarea imaginii pe plan național și internațional a AgroTransilvania Cluster, ca și cluster inovativ de specializare inteligentă, prin crearea „Centrului de Cercetări Avansate pentru Produse şi Procese Alimentare Inovative”.

Astfel, proiectul are ca şi parteneri în special 2 dintre membrii cu activitate relevantă de cercetare-dezvoltare: USAMV şi INCDTIM. Clusterul va dota laboratoarele acestor pertaneri cu echipamente pentru activităţi de cercetare.

Iniţiatorii proiectului estimează că până în noiembrie vor fi finalizate procedurile de evaluare şi selecţie a proiectului, iar la începutul anului ar putea demara implementarea proiectului. Acesta ar mai asigura şi prestarea unor servicii de inovare pentru membrii clusterului interesaţi şi asigură exploatarea clusterului în perioada 2016-2020.Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.