Transilvania Acasă promovat la Conferința Interregională și Vizita de bune practici în cadrul proiectului SME Organics – Creșterea competitivității IMM-urilor din sectorul ecologic, ca model asociativ de buna practică

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest organizează Conferința Interregională și Vizita de bune practici în cadrul proiectului SME Organics – Creșterea competitivității IMM-urilor din sectorul ecologic, în perioada 28-29 noiembrie 2017. Reprezentanți din 8 țări europene se întâlnesc la Cluj-Napoca, pentru a cunoaște exemple de succes din domeniul agro-alimentar în Regiunea Nord-Vest.

Proiectul SME Organics este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în perioada 2016 – 2020 și a atras în România o finanțare de 92.950 euro din Programul European de Cooperare Teritorială INTERREG Europe.

Obiectivul principal al proiectului este îmbunătăţirea politicilor suport pentru IMM-uri din sectorul ecologic, pe baza schimbului interregional de bune practici, prin elaborarea şi apoi monitorizarea unui Plan de Acţiune Regional (Organic Action Plan) pentru fiecare dintre regiunile partenere.

La conferinţă a fost prezentă o delegație de 45 de participanți constituită din reprezentanți ai guvernelor regionale și ministerelor din Spania, Italia, Franța, Polonia, consilii județene din Regiunea Nord-Vest România, institute cu profil agro-alimentar, universități (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Seinajoki din Finlanda, Bari din Italia, Lublin din Polonia), școli vocaționale (SEDU din Finlanda), camere de comerț, asociații pentru susținerea agriculturii ecologice (IFOAM-EU din Belgia, Organic Research Center din UK, INTERBIO Nouvelle Aquitaine din Franța, ProAgria din Finlanda, 3 asociații de profil din Spania, 1 asociație apicolă din Polonia, Clusterul AgroTransilvania, Târgul Agro, Fundația Prințului Charles, Federația Națională pentru Agricultură Ecologică din România).

În 28 noiembrie, în plenul Conferinței Interregionale, găzduită de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, se promovează modele de succes pentru comercializarea produselor agro-alimentare, precum Transilvania Acasă, concept dezvoltat și implementat de Clusterul AgroTransilvania, model asociativ de afaceri pentru întărirea forței de vânzare inclusiv pe piața supermarketurilor, prezentare realizată de Domnul Prof. Dr. Felix ARION, Director General AgroTransilvania Cluster și Târgul Agro, platfomă on-line de tranzacționare dezvoltată print-un proiect al clusterului Cluj IT.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest prezintă în cadrul conferinței propunerea primului Plan Regional de Acțiune pentru Agricultura Ecologică din România, elaborat pe baza metodologiei care sta la baza Planului de Actiune European, prin expertiza furnizată de IFOAM-EU si FiBL – parteneri în cadrul proiectului, prin exemplele de bună practică de la regiunile partenere și prin contribuția Forului Regional constituit în decursul anului trecut din 35 de organizații reprezentative pentru sectorul ecologic din Regiunea Nord-Vest.

În 29 noiembrie, evenimentul continuă cu vizitarea spațiilor de producție ale unor companii de succes din regiune, precum Taf Presoil – uleiurile presate la rece comercializate sub marca Luna Solai, CIA Aboliv – salinatele, produse unice prin tehnologia de maturare a produselor de carmangerie în Salina Turda și Casa BIO, cel mai mare magazin de produse ecologice din regiune, cu producție proprie de produse apicole certificate ecologic.Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.