Viitorul pieței de tomate în România

AgroTransilvania Cluster, împreună cu Agenția TMT PR și cu sprijinul membrilor noștri, BIO CLUTURE ROMÂNIA (producători de tomate bio din județul Cluj), au avut plăcerea să organizeze o întâlnire producătorilor de tomate MARȚI, 5 NOIEMBRIE, punctul de plecare al evenimentului fiind o dezbatere pe baza datelor de piață colectate de organizatori în analiza AGROTRENDS, dedicată culturii de tomate din România. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansat și ghidul Agrotrends – Roșia în economia României 2019.

La eveniment au fost prezenți aproximativ 50 de producători de legume în seră din zona Transilvaniei, iar la baza motivației organizării acesttuia a stat un extras din analiza Agrotrends, care stipulează că “volumul vânzărilor de tomate pe retail în Franța, Germania, Italia și Spania a crescut cu doar 1% din 2006 în 2015, iar valoarea adăugată cu 18% (Prospect for the EU agricultural markets and income 2016-2026). Valoarea producției va înregistra creșteri și în viitor, mai ales datorită valorii adăugate la specialitățile de tomate: cherry, cocktail. Se estimează că per ansamblu consumul proaspăt va scădea, iar la procesate va crește datorită cererii sporite de tomate ca ingrediente pentru alte preparate în stil mediteranean”.

Evenimentul a fost găzduit de Serele Bio Culture, din comuna Căpușu Mare, unde se cultivă varietăți de tomate bio, în mediu controlat (sera de stilcă), pe o suprafata de 8000 mp. Principalele varietăți sunt cherry si cherry prunisoara. 

La eveniment au participat fermieri, furnizori de produse și servicii dedicate culturii mărului, retailer, reprezentanți ai presei de specialitate, reprezentanti din educație și cercetare, reprezentanți ai autorităților naționale și locale.

În deschiderea evenimentului reprezentanții TMT PR au prezentat date extrase din analiza de piață Agrotrends, referitoare la cultura de tomate la nivel național. Ulterior, Alina Nedeluș reprezentant Bio Culture a prezentat evoluția activității pe care o desfășoară la serele Bio Culture de la ferma gazdă. În cadrul evenimentului au luat de asemenea cuvântul domnul Iancu Gheorghe, primarul comunei Căpușu Mare, respectiv domnul Prof. Dr. Felix Arion, manager general AgroTransilvania Cluster. Evenimentul s-a încheiat cu o vizita a participanților în serele Bio Culture și cu o sesiune de business matchmaking.

Partenerii evenimentului:

  • Fmc
  • Syngenta
  • Nufarm
  • Bayer
  • Icl
  • Systec agripack


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.